Kultura

BALET NA IGRAMA Što nam ove godine spremaju Mariborčani na Lokrumu?

ljetne igre balet lokrum 1

Povodom nastupa Baleta mariborskog Slovenskog narodnog gledališča uz orkestralnu pratnju DSO-a pod dirigentskom palicom Simona Krečiča 15., 16. i 17. srpnja na Lokrumu danas je održana konferencija za medije.

Podsjetimo, Slovenci će u Dubrovniku premijerno izvesti Debussyjev ‘Preludij za poslijepodne jednog fauna’ u koreografiji Edwarda Cluga te Ščedrinovu ‘Carmen’ u koreografiji Valentine Turcu.

-Mi Mariborčane smatramo kućnim baletnim ansamblom. I drago nam je da su doma, jer nam već godinama uljepšavaju program – izjavila je punomoćnica ravnateljice Igara Paulina Njirić.

-Imali smo generalnu probu i sve štima. Jako mi je drago što gostujemo na Lokrumu. Drago mi je što će s nama nastupiti i DSO. Očekujem velik broj publike – istaknuo je direktor SNG Maribor Danilo Rošker.

-Ove godine bavimo se ljubavlju i smrću, što je za ovaj grad jako inspirativno. Prisvojili smo Lokrum i jako smo ushićeni – rekla je koreografkinja Valentina Turcu.

-Spajaju nas predivne emocije i memorije. Prvi put smo ovdje bili 1998. godine. Još uvijek smo puni snage i inspiracije i zato smo se vratili. Sinoć je krenulo ostvarenje bajke na Lokrumu, a imam problem kako Lokrum preseliti u Maribor na proljeće – kazao je koreograf Edward Clug.

-DSO jako poštujem i jako dugo poznam, jer je to orkestar s velikom tradicijom i s posebnom vezom sa Slovenijom, posebno preko maestra Antona Nanuta i Dubravke Tomšič Srebotnjak. Presretan sam što može raditi lijepu stvar na Lokrumu, jer smo radili vrlo intenzivno – izjavio je dirigent Simon Krečič.

-Veliko nam je zadovoljstvo surađivati s Baletom SNG Maribor. Svjesni smo da je pred nama velik izazov, a ovo je znak povjerenja Igara u Orkestar i Orkestra u Igre – kazala je u ime Dubrovačkog simfonijskog orkestra Renata Roman.

-Riječ je o suradnji tri gradske ustanove i uvijek je dobro kad jedni drugima možemo pomagati nadopunjavati se. I ubuduće ćemo podržavati umjetnike koji stvaraju na Lokrumu, jer Lokrum može biti otok umjetnosti i stvaranja – rekao je ravnatelj JU Rezervat Lokrum Mario Tevšić.

Inače, nova lokrumska pozornica nalazi se u prostoru ruševina benediktinskog samostana, a polasci brodova za Lokrum iz stare gradske luke u večeri izvedbi su u 20.30 i 20.45 sati.

Pročitajte još

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist