GradVaše vijesti

Baklju mira u OŠ Lapad unio biskup Mate Uzinić

Utrka mira OS Lapad 08

Osnovna škola Lapad 14. siječnja uključila se u Svjetsku Utrku mira koja je ove godine na svoje svjetsko mirotvorno putovanje krenula iz našeg Grada.

Ova Utrka važna je manifestacija koja se održava svake godine i ima za cilj promociju međunarodnog prijateljstva i razumijevanja. Trkači, putujući kroz više od sto zemalja Svijeta, nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji. Baklju predaju iz ruke u ruku, a primili su je osim najmlađih stanovnika svijeta i brojne značajne osobe poput pape Ivana Pavla II., Majke Tereze, kardinala Franje Kuharića, Gordana Kožulja, Pelea, Nelsona Mandele,…te su tako postali prijatelji Utrke mira. Baklju mira u OŠ Lapad od međunarodnih trkača mira preuzeo je i u Školu unio naš dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u pratnji nekoliko stotina lapadskih učenika.

Ova Utrka uvijek se odvija pod nacionalnom zastavom i uz razgovor o tome kako najmlađi doživljavaju mir. Svi zajedno o miru pjevaju, plešu i argumentirano razgovaraju kako bi se moć ove riječi u cijelosti doživjela te osjetila potreba prenošenja iste drugima. Ovaj prekrasan dan okupan suncem, mirom i ljubavlju završio je sadnjom Stabla mira, a u lapadskom školskome dvorištu zajedno su ga zasadili biskup Mate Uzinić, predstavnik svjetske Utrke, ravnateljica Mirjana Kaznačić i mnogobrojni učenici. Učenike je naročito obradovao program koji su za njih pripremili svjetski trkači. Škola je dobila zahvalnicu i potvrdnicu da je od ovog dana i ona prijatelj svjetskoga mira.

Učenicima će u trajnom sjećanju ostati brojne aktivnosti ovog dana, a dan poslije najviše su govorili o biskupu koji se s njima družio i uživao u njihovoj radosti. Naročito im je bilo lijepo pljeskati biskupu koji je trčeći među njima unio Baklju mira u našu Školu. Bili su sretni jer je svatko ponaosob mogao uzeti baklju i predati osobi do sebe. Naši svjetski mirotvorci izrazili su oduševljenje atmosferom u kojoj smo ih dočekali te aktivnošću naših učenika tijekom ceremonije koja je trajala više od dva sata. Bio je ovo dan za pamćenje.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist