Aktualno

Atlantska plovidba rekorder jučerašnjeg dana!

atlantska grad8238

Domaća brodarska kompanija Atlantska plovidba jučerašnji je dobitnik dana, nakon skoka od 7,3% uslijed rasta BDI indeksa, donosi portal seebiz.eu.

Indeks reflektira procjenu cijene prevoženja glavnih sirovina morskim putem. Uključuje 23 brodarske rute, a pokriva Handysize, Supramax, Panamax, i Capesize tipove brodova za rasuti teret koji mogu prevoziti različita dobra poput ugljena, željezne rudače ili žita.

Brodarske vozarine nedavno su porasle na najvišu razinu od prosinca 2011., što je vidljivo kroz BDI indeks koji se više nego udvostručio od početka lipnja. Globalna trgovina rasutim teretima raste na rekordne razine uslijed jačanja potražnje za gotovo svim tipovima sirovina. To pomaže u upošljavanju najvećeg viška brodarskog kapaciteta od 1986.

Handysize brodovi trenutno imaju najveće koristi od pojačane potražnje, s obzirom da Kina gradi najviše nekretnina u posljednjem desetljeću, zbog čega su porasle narudžbe drveta i ostalih sirovina, a najmanji brodovi su postali profitabilni po prvi put nakon 2011. Vozarine za Handysize brodove srušile su se nakon vrhunca u 2008. kada su kompanije naručile previše novih brodova netom prije početka globalne recesije. Brodogradilišta još uvijek imaju ugovore vrijednosti 19% postojećeg kapaciteta, što je ipak poboljšanje u odnosu na 44% iz 2009.
 

Pročitajte još

Počinje izgradnja novog parkirališta u Novoj Mokošici

Dulist

MINISTAR PILETIĆ “Nadamo se kako ćemo do kraja sljedeće godine imati kvalitetan Centar za starije osobe”

Dulist

OPASNA ZARAZNA BOLEST U HRVATSKOJ Ima li kod nas opasnosti od infekcije virusom Zapadnog Nila?

Ivana Mijić Vulinović