Zanimljivosti

Arhivistima isplatio pola milijuna kuna honorara

statut247

Ravnatelj Državnog arhiva u Dubrovniku Ivan Venier našao se ovih dana pod teškim optužbama.

Naime, s e-mail računa 'slobodna ptica' na adrese gotovo svih medija i nadležnih organa anonimno su poslani primjerci autorskih ugovora koje je Venier sklopio sa svojim zaposlenicima u kojima im je za različite poslove u razdoblju od nekoliko godina isplaćeno gotovo pola milijuna kuna honorara.
– Arhivisti dubrovačkoga arhiva u kontinuitetu već pet godina od svoga ravnatelja Ivana Veniera dobivaju ogromne iznose za svoju redovnu djelatnost, pod izgovorom da poslove obavljaju van radnoga vremena, a za što uredno primaju plaću od Ministarstva kulture tj. iz proračuna Republike Hrvatske točnije nas poreznih obveznika. U tome možda i leži odgovor na pitanje kako se to niti jedan arhivist nije javio na netom završen natječaj za ravnatelja Arhiva. Tako je u džepovima arhivista završavao novac od najma atrija Palače Sponze turističkim agencijama.

Kako smo saznali isplaćivani su čak i honorari za poslove koji su već prethodno bili obavljeni u Arhivu i javno publicirani – navodi se u anonimnom e-mailu.

Na naš upit za komentar maila koji je poslan ravnatelj arhiva nam je istaknuo kako je upoznat s njime, te kako je on kružio i prošle godine u vijreme kada se trebao birati v.d.ravnatelj arhiva.

– Ugovori su rađeni u razdoblju od 2009. do 2012. Prema Pravilniku i statutu imamo pravo za poslove specifičnog vida isplaćivati honorare – kaže Venier te dodaje kako je i prošle godine izvršena provjera ugovora od strane Upravnog odjela Ministarstva kulture.
– Policiji sam također dao na uvid te ugovore potpisane, ne ovakve prazne kakve ste vi dobili, ništa mi nitko nije rekao u vezi toga – odgovorio nam je Venier koji je rekao kako uskoro očekuje i očitovanje Ministarstva kulture.

Pročitajte još

OPTIČKA VARKA ILI IPAK NE?! Jedrilica prošla za dlaku ispod Mosta

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1897. Na Korčuli rođen kipar Frano Kršinić

Dulist

Australska influencerica upozorava na pravila odijevanja na hrvatskim plažama

Dulist