Zanimljivosti

‘Apeliramo na okončanje pregovora’

bolnica strajk 180913(1)

Hrvatski liječnički zbor – Podružnica Dubrovnik poslao je izavu povodom recentnih događaja vezanih uz Štrajk liječnika, kojeg objavljujemo u cijelosti.

''Potaknuti nedavnim događajima i komentarima koji po našem sudu narušavaju ugled i čast liječničke profesije osjećamo našom obvezom iznijeti naš stav o navedenom.
Vodilja svih aktivnosti Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) pa tako i naše podružnice bila je i ostala skrb ne samo o našim članovima već i cjelokupnom sustavu zdravstvene skrbi u čijem središtu je i briga za naše bolesnike. HLZ je strukovna organizacija koja se, bez obzira na politički sustav i aktualne političke odrednice, brine za očuvanje digniteta struke i ljudi koji su joj posvetili svoj život.

Podržavamo sve legitimne oblike borbe za očuvanje sustava koji je u Svijetu uzor odnosa uloženih sredstava i dobivenog učinka. Takav sustav se mogao održati samo na zalaganju i entuzijazmu pojedinaca koji su radili na granici svojih mogućnosti kako bi nadvladali stalna ograničenja, organizacijske probleme i tehničke poteškoće u cilju pružanja adekvatne skrbi svom bolesniku. U današnjem Svijetu izmijenjenih mjerila i vrijednosti ta borba je postajala sve teža i bezizglednija uz sve veći broj onih koji su od nje zbog umora i rezignacije odustajali tražeći svoje mjesto u sustavima koji će bolje cijeniti uloženi trud, znanje i zalaganje uz znatno bolju organizaciju rada koja olakšava naš težak i odgovoran posao.
Sve je manji broj liječnika koji su spremni uz odgovornost za svoj rad i znanje preuzeti i odgovornost za manjkavosti sustava, radnog okružja ili pravnih normi. Gledajući sve veći broj mladih, školovanih i perspektivnih stručnjaka kako nas napuštaju, bilo je krajnje vrijeme poduzeti aktivnosti u cilju pokušaja očuvanja bar dijela postojećeg sustava jer je ljudski potencijal u svemu najznačajniji.

Ponosni smo na naše članove koji su se unatoč ozbiljnim problemima i brojnim otežavajućim okolnostima i u svojoj borbi za dobrobit struke i staleža a na koncu i cijelog sustava, sačuvali osnovni stav svih liječnika da se ne smije naškoditi bolesniku bez obzira na okolnosti. Na žalost, postoje još mnogi koji nisu razumjeli tu našu poruku i taj naš stav doživljavaju kao slabost a ne snagu. Zahvalni smo našim bolesnicima koji nas podržavaju jer imaju u nas povjerenja i svjesni su kako je ovo borba za očuvanje sustava o kojemu ovise i bez kojega bi se razina zdravstvene skrbi značajno pogoršala. Dalja degradacija sustava bi dovela do prevelike ovisnosti o privatnom sektoru, značajnog smanjenja dostupnosti zdravstvene zaštite i podjele društva na one koji je sebi mogu li ne mogu priuštiti.

Zbog posljednjih izjava se pribojavamo kako zapravo nema dovoljno razumijevanja za navedeno kod onih koji su u biti zaduženi za očuvanje sustava. Nemamo kompetencija niti namjere ulaziti u sferu političkih odluka i radnog zakonodavstva ali smatramo da liječnici koji nisu izišli na ulice već su ostali u svojim bolnicama raditi sve ono što je bilo neophodno za dobrobit bolesnika ne smiju ostati neadekvatno nagrađeni za učinjeni posao. Takav stav bi mogao dovesti do pogoršanja i ovako napete situacije. Liječnike je teško 'istjerati' iz zdravstvenih ustanova jer uvijek mislimo da možemo još nekome pomoći. Na žalost, iskustvo nas uči da kada nas se istjera onda odemo daleko i rijetko se vratimo.

Zbog toga apeliramo na sve sudionike pregovora, koji su se po našem mišljenu neopravdano dugo otegli, da ih što prije konstruktivno okončaju imajući u vidu dobrobit naših bolesnika ali i očuvanje sustava. Napominjemo kako se i nakon toga mora zajednički još puno raditi na preoblikovanju i prilagodbi zdravstvenog sustava u sustav održiv u novonastalim okolnostima i društvenim promjenama.
 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1977. Umro utemeljitelj Umjetničke galerije Dubrovnik Kosta Strajnić

Dulist

U kojoj je dobi najbolje dati mobitel djetetu?

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1980. Umro Ivo Labaš

Dulist