Kultura

ANTE GLIBOTA ‘Ovaj grad nosim svuda po svijetu, to je moja povezanost s vama’

zmaj ante glibota017

Znanstveni i publicistički opus akademika Ante Glibote predstavljen je prvi puta ovaj četvrtak u Samostanu sv. Klare – u dvorani sv. Ivana Pavla II.

Glibota je iz Pariza došao samo kako bi se obratio Dubrovčanima, a na tribini su, uz njega, sudjelovali akademik Luko Paljetak, pročelnik Zmajskog stola u Dubrovniku Nikola Obuljen i magistar Ivan Mustać. Neka od Glibotinih brojnih djela i umjetničke ‘kutije’ u kojima se čuvaju mogle su se vidjeti u predvorju Samostana.

Na samome početku Obuljen je istaknuo kako je Glibota autor preko četristo izložbi i više od dvjesto knjiga i kataloga. Samo neka djela o kojima je bilo spomena su: Arrabal Espace, Otto Piene, Shi Liru i Zhou Yingchao. U svome bogatom životu bio je i suosnivač Hrvatskog gospodarskog lista, pa je jedno vrijeme bio i u zatvoru zbog političkih uvjerenja, a svoj život nastavlja kao politički emigrant u Parizu. U lipnju prošle godine postao je dopredsjednik Europske akademije znanosti. Ovo je priznanje zaslužio za svoj znanstveni opus tijekom svih dosadašnjih godina plodnoga rada u Francuskoj. Europskoj kulturnoj javnosti, njegovom zaslugom, otkriven je suvremeni kineski svijet umjetnosti.

Mustać je započeo slavnim Mažuranićevim stihovima, koji u ovoj prilici istinski opisuju i velikoga Glibotu:
Nije visok, tko na visu stoji,
nit je velik, tko se velik rodi,
već je visok, tko u nizu stoji i visinom nadmaša visine,
a velik je, tko se malen rodi, al’ kad pane, golem grob mu treba.’

Nakon Mustaća publici se obratio i Luko Paljetak koji je slikovito naglasio kako su Glibotine knjige ‘spomenici ljudske upornosti’ a ne samo stranice. Pojasnio je i kako Glibota piše ‘samo o onome u čiji svemir može istinski ući, jer ti veliki prostori zaista i jesu svemiri’.

Na samome kraju Ante Glibota opisao je i svoj odnos prema Dubrovniku.

-Dolazio sam ovdje i pisao o ovome gradu, i u ovaj grad sam dovodio svoje prijatelje pa su i oni pisali o Dubrovniku. S Dubrovnikom sam bio i ostao vrlo povezan. Dolaziti u ovaj grad, živjeti s ovim gradom i ovaj grad nositi svuda po svijetu, to je moja povezanost s vama i njime – rekao je Glibota.

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist