Politika

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ O UČESTALOM PADU CEZIH-A Tko će snositi odgovornost?

anita bonacic obradovic 3

Gradska vijećnica SDP-a Anita Bonačić Obradović osvrnula se na učestale poteškoće u radu CEZIH-a. Ističe kako je riječ o sustavu koji bi trebao omogućiti nesmetan rad liječnika i pružanje zdravstvene zaštite pacijentima, no ove godine je pao 17 puta.
– Sedamnaest puta. Apsurdno je da sustav od ključne važnosti za zdravlje nacije, koji financiraju porezni obveznici, toliko često ne funkcionira. Bitno je da HZZO tvrdi da problema nema i optužuje liječnike za obmanu. Ustvari, možda i nije apsurdno kada znamo koja stranka je odgovorna za funkcioniranje zdravstvenog sustava, kako opće očekivati nešto bolje od njih?
Pravo na zdravstvenu zaštitu zajamčeno je Ustavom, no ono se u praksi ne ostvaruje kada pacijenti i liječnici redovito ostaju bez pristupa osnovnim uslugama zbog pada sustava.
Sramotno je ponašanje ministra i odgovornih institucija, koje umjesto rješenja nude izgovore i poriču stvarnost. Sramotno, ali nažalost ne i iznenađujuće. Na njihove koruptivne afere i nesposobnost su se građani ove zemlje odavno naviknuli
Liječnici obiteljske medicine, koji se bore s posljedicama sustavnih kvarova, opravdano su frustrirani, kao i pacijenti koji trpe zbog nedostupnih recepata i uputnica. Sustav koji bi trebao olakšati zdravstvenu skrb pretvorio se u alat kaosa, dok nadležni odbijaju preuzeti odgovornost ili naplatiti penalizacije najavljene za ovakve kvarove. Umjesto da se liječnicima olakša maksimalno, ova vlada kao zaslugu za njihov požrtvovan rad ih naziva lažljivcima – ističe u priopćenju te pita tko će snositi odgovornost za disfunkcionalnost sustava i kolaps koji trpe pacijenti i liječnici?
-Umjesto optužbi, ministar bi trebao poduzeti konkretne korake, jer u suprotnom, cijena nefunkcionalnog sustava ostaje na leđima građana i medicinskog osoblja.
Imamo li pravo buniti se ili moramo zatvarati oči i šutjeti? Sustav pada, a mi ne možemo do naših lijekova, a pri tomu liječnici ne mogu do naših podataka? Ne idemo doktoru iz zabave, nego iz potrebe.
Nažalost, teško je očekivati bolje kada znamo sve o stranci koja godinama uništava naš zdravstveni sustav. Ako želimo da se stvari promijene, trebaju se promijeniti oni koji sustavno već godinama uništavaju i pokazuju nesposobnost – poručuje Anita Bonačić Obradović.

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

Nardelli se povlači, Đuro Lonza HDZ-ov kandidat za župskog načelnika

Dulist

Andro Vlahušić: Prodano je 80 tisuća Dubrovnikpassa, te se zaradilo tri milijuna eura

Dulist.hr

Maro Kristić: Troškovi života su toliko porasli, a vrijednost novca se toliko srozala!

Dulist.hr