Grad

Anica Sambrailo proziva Kunicu: Nismo i ne želimo biti stranka, a zašto vi ignorirate donatore koji žele financirati izgradnju azila?

gradsko vijece anica sambrailo 211215 2

Nakon što je direktor Sanitata Vedran Kunica jučer poručio da bi se Društvo za zaštitu životinja trebalo registrirati kao politička stranka, priopćenjem je danas reagirala Anica Sambrailo. Njezino pismo prenosimo u cjelosti:

”Gospodine Kunica,

Dopustite mi da izrazim skepsu glede Vaših dobrih namjera i želje za rješenjem komunalnog i humanog pitanja zbrinjavanja napuštenih životinja koje neki naši okrutni sugrađani ostavljaju na milost i nemilost ulici i u konačnici dobrim ljudima koji o njima skrbe. Niti jedna iole ozbiljnija institucija ne rješava komunalne probleme putem medija kao što to Vi sada činite, ali kako je to Vaš izbor, osjećam obvezu putem medija odgovoriti na Vaše pismo.
U svu raskoš Vašeg znanja, zrelosti, profesionalnosti uvjerili smo se nebrojeno puta od kada ste „zasjeli” na čelnu poziciju tvrtke Sanitat. Da imate volje i želje surađivati sa Društvom odgovarali bi na dopise i požurnice koje Vam Društvo upućuje kontinuirano o čemu smo izvijestili i Ministarstvo Uprave. Jednako tako da imate imalo pristojnosti odnosili bi se prema članovim Društva sa dužnim poštovanjem, ne samo zbog činjenice da već šesnaestu godinu bez lipe naknade rade posao Sanitata na volonterskoj bazi nego i zbog činjenice da smo zbrinjavali napuštene životinje i rješavali komunalne probleme jedinica lokalne samouprave dok ste Vi još bili u pelenama.
Jednako tako da ste voljni surađivati ne bi se sa gospođom Filipović djelatnici Sanitata i te njemačke udruge TAJNO sastali u Kaštelima bez nazočnosti volontera Društva koji su vlasnici pasa i ujedno jedini koji o njima skrbe. Sprema li se možda neka nova krađa???
Ne zaboravimo da je gđa Filipović, vlasnica azila iz Kaštela (kapaciteta 30 pasa) koja je u rujnu, a potom i prosincu 2015.g. usred noći uz asistenciju policije bez naloga i zapisnika ukrala pse sa sa Žarkovice zbog čega su pokrenute kaznene prijave.
I gle čuda taj se tajni sastanak dogodio netom prije nego što ste uspjeli uključiti članove Društva(bar ste tako izjavili), a baš ste mislili. A evo i Vašeg razumnog obrazloženja …netko je nakon njihovog tajnog sastanka na grupu njemačke udruge ,koja ima volju spašavati životinje sa Żarkovice, ( jer valjda u Njemačkoj nema pasa) napisao neprimjereni tekst zbog čega su odustali od pregovora. S obzirom da nismo ni znali za taj tajni sastanak odgovorno tvrdim da nitko od članova Druśtva nije napisao ništa neprimjereno , a sve je naravno lako provjerljivo ako uopće nekoga zanima istina. O Udruzi iz Njemačke ne znamo ništa, ali smo nakon saznanja u medijima poslali upit svim nadležnim institucijama u Hrvatskoj i Njemačkoj kako bi saznali o kome se radi. Kako saznajemo plan je bio ovakav: veterinarka Filipović iz Kaštela uzme naše pse (40 mjesečno) za svakog joj Grad plati 2.500 kn, a onda ona te pse putem njemačke udruge (uz naknadu naravno) koja nema azil već pse smješta po kućama, proslijedi u Njemačku. Uvijek smo za razgovor i dogovor, ali nećemo dozvoliti da naše životinje bez ikakve provjere odlaze iz zemlje i završavaju tko zna gdje i u koje svrhe. Ne zaboravimo da je nedavno razotkriven slučaj šverca psima sa područja bivše Jugoslavije kada su se životinje slale za borbe pasa i pokuse u Iaboratorijjima. Da li je sa ovom Udrugom sve u redu čekamo odgovore nadležnih institucija iz Njemačke i Hrvatske, a ukoliko jest rado ćemo surađivati jednako kao što već surađujemo sa nekim provjerenim udrugama iz inozemstva.

Pozivate nas da „izađemo iz ormara“ i kažemo koji je naš cilj i čime smo motivirani? Volonteri Društva odavno su „izašli iz ormara” i jasno artikulirali naš CILJ i motiv davne 2000. godine , ali za Vas i još nekolicinu naših sugrađana kojima još nije jasno o čemu se radi, ponavljam:

– izgradnja skloništa za sve nezbrinute životinje, dovoljno udaljenog od Grada i naselja, dovoljnog kapaciteta za sve životinje uz potpisivanje ugovora za sufinaciranje skloništa od drugih gradova i općina.

Naš MOTIV je ìsključivo ljubav prema žìvotinjama i općenito ljubav i poštovanje prema svim ugroženim skupinama. Žalim sve one koji ne shvaćaju da ljude ne motivira samo materijalna korist ili politička pripadnost nekoj opciji. Zakon o zaštiti životinja stupio je na snagu 01. 01.2007., a koji je obvezao sve jedinice lokalne samouprave da u roku od 2 godine izgrade sklonište. Unatoč rješenjima Veterinarske inspekcije koja je naložila da se sklonište izgradi mi danas- 2016.godine nemamo sklonište i prisiljeni smo Vama objašnjavati što su naši ciljevi i motivi!!!

I dalje držimo da grad Dubrovnik kao najbogatiji grad u Republici Hrvatskoj mora i može izgraditi sklonište za napuštene životinje sukladno zakonskim propisima, a sramota je da se do sada to nije učinilo iako pretendiramo da 2020 g. postanemo prijestolnica kulture.

Hvala na sugestiji za osnivanjem političke stranke, ali nismo zainteresirani. U Društvu za zaštitu životinja nitko nikoga ne pita koju političku opciju preferira, koje je vjere, seksualne ili bilo koje druge orijentacije… . zajednički interes nam je dobrobit životinja i svih ugroženih skupina što nam je naznačeno i u Statutu i jedino bitno je da je dobar i human čovjek. I zato sam iznimno ponosna na sve članove Druśtva. Stoga ću na slijedećim izborima pozvati članstvo Društva da glasuju za onu opciju kojoj je vażna dobrobit ugroženih skupina, a ne slijepo idolopoklonstvo.

Što se tiče Gradonačelnika i prosvjeda pred njegovom kućom na JAVNOJ POVRŠINI to je jednostavno princip akcije-reakcije. Da se krađa pasa nije događala u gluho doba noći ne bi bilo noćnog prosvjeda, odnosno, da se to događalo danju prosvjed bi bio danju ispred Gradske vijećnice, a da nije bilo SRAMOTNE OTIMAČINE PASA (koje smo na sreću volontera i samih pasa vratili u Dubrovnik jer bi u suprotnom završili u crnim vrećama) prosvjeda ne bi ni bilo. Svaka osoba koja obnaša javni posao mora biti spremna, kako na pohvalu tako i na javnu osudu i legitimne prosvjede kao što je bio ovaj na javnoj površini ispred Gradonačelnikove kuće, gdje nije zabilježen nikakav incident niti uvreda bilo kojem članu obitelji Vlahuśić pa tako i njemu. I ponovit ću stoti put da Gradonačelnik ima imalo srama već bi odavno dao ostavku.
Sada jedno moje pitanje Vama pa możete na njega javno i odgovoriti: upoznati ste sa pismom namjere donatora koji je voljan kupiti zemljište za izgradnju azila dovoljno udaljenog od Grada da nikome ne smeta, a ujedno dovoljnog kapaciteta za sve životinje, upoznati ste sa pismima namjere gdje strani ljubitelji životinja žele sufinancirati izgradnju azila i na taj način bi se trajno riješilo pitanje azila, a za sve to bi Grad odnosno porezni obveznici izdvojili vrlo malo novaca. Niste kontaktirali navedene donatore, niti ste pokazali bilo kakav interes za njihove prijedloge.
Zašto??? Znači, postoji zakonska obveza izgradnje azila, postoje dva rješenja Veterinarske inspekcije iz 2009. i 201 2.godine kojima se to isto nalaže, postoji Odluka Gradskog vijeća da gradite azil za najmanje 300 pasa, postoje novčana sredstva za izgradnju, postoje donatori, postoji želja većine sugrađana da se azil napravi, postoji suglasnost Društva i mještana okolnih naselja da se gradi na drugoj lokaciji, moje pitanje glasi:” U ČEMU (lLl U KOME) JE ONDA PROBLEM???

Ipak, u znak dobre volje (, a do tada će doći i provjera te njemačke Udruge ) pozivamo Vas gospodine Kunica kao i gospodu Vlahušića,Dujmovića,Raguža i lpšića na sastanak sa volonterima Društva dana 03.travnja 2016.g. u 15,00 na Žarkovici. Nadam se da ćete svi skupa ovaj poziv na sastanak prihvatiti kako bi napokon nakon dugogodišnje “vladavine” ovim Gradom po prvi put upoznali i svoje malo, ali značajno “komunalo poduzeće” na vrh brda Žarkovice.

S poštovanjem, predsjednica Društva Anica Sambrailo”

 

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist