Uskrs, s proljećem, unosi šarenilo u naše domove i topao osjećaj oko naših srca. Ove su nam godine, možda više no ikad, potrebne boje, šarenilo i lijepe vijesti. Donosimo vam nekoliko savjeta za pripremu uskršnje trpeze. Neka ona bude šarena, kreativna i okružena ljudima koji vaš dom čine ljepšim mjestom za život.
Pripremile: Ane Čerjan i Iris Mirosavljević
Ukrašavanje jaja
Uskrs je, naravno, nezamisliv bez pisanica. Ove godine u pituravanju mogu sudjelovati i najmlađi članovi obitelji. Potrebni su vam flomasteri, naljepnice i naravno – skuhano jaje. Odaberite naljepnicu te je zalijepite na sredinu jaja. Flomasterom točkajte oko naljepnice, prvo jako gusto, a zatim sve rjeđe i rjeđe. Na kraju odlijepite naljepnicu i dobit ćete ukrašenu uskršnju pisanicu spremnu da oduševi i najzahtjevnije članove obitelji!
Druga tehnika kojom možete ukrasiti vaše pisanice jest decoupage tehnika. Potrebna vam je salveta s uzorkom, decoupage ljepilo, kist za nanošenje ljepila i kuhano jaje (jaje možete i obojiti jednim od dole navedenih načina). Izrežite motiv sa salvete, namažite jaje ljepilom, a kada motiv zalijepite, ponovno ga premažite ljepilom te ostavite da se osuši.
Ako ste ljubitelj prirodnih boja, možete isprobati opiturati jaja uz pomoć borovnica, cikle, špinata, kave ili čak čaja! Mi smo ove godine smo odlučile isprobati nekoliko prirodnih načina pituravanja jaja, ali važan podsjetnik – na koji god način radili jaja, neka ona uvijek budu sobne temperature i kada se radi o penganim jajima, nemojte dodavati ocat u vodu jer će on ‘pojesti’ vosak pa će vam sav trud ‘pasti u vodu.
Kurkuma, kupus, lučina…
Ako ste ljubitelji žute boje, kurkuma je odličan izbor za vas. U malo manje od litre hladne vode stavite malo soli i dvije žlice kurkume. Promiješajte te spustite jaja koja ćete kuhati 10-ak minuta. Jaja maknite s vatre te ostavite još minutu, dvije u vodi prije nego ih izvadite i osušite.
Budite oprezni, kurkuma će osim jaja sigurno obojiti i vaše prste, teće i ožice pa možda ne bi bilo loše koristiti rukavice i zaštiti površine. Jaja se mogu opiturati i u ljubičastom kupusu. Kupus narežite na sitno, ubacite u teću i ulijte toliko vode da prekrije kupus. Kuhajte 25–30 minuta pa kada se ohladi, procijedite kupus i u ohlađenu vodu stavite jaja i napomenuti, bilo bi dobro da za bojakuhajte 10ak minuta. Ono što je važno nje u kupusu imate bijela jaja ili ih sam izbijelite uz pomoć octa, jer nama je na obična jaja ispala neka tamno-plavo-siva nijansa. Isto tako, jaja će poprimiti različite nijanse ukoliko ih budete vadili iz vode u vremenskim intervalima (npr. nakon 4, 8, 12, 24, 48 sati). Isprobali smo i opengat voskom jaja i koristiti ovu tehniku, i vosak ostane jako lijepo ocrtan na jaju! Tradicionalno, pengana jaja se pituravaju u kori od luka. Što više kora stavite, tamnija će biti boja pa možete očekivati od bordo do kafenih nijansi. Ono što je važno je da najprije skuhate kore u vodi, ocijedite ih, pa u procijeđenu ohlađenu vodu stavite kuhati pengana jaja nekih pola sata (kada vidite da se vosak pojavljuje na površini, gotova su).
Dekoriranje trpeze
Sigurno ćete i ove godine svoje ukućane i goste iznenaditi i oduševiti nekim tradicionalnim receptima, pa će se na vašoj trpezi naći puno jaja, francuske salate, pečenja i kolača… a važno je i pitanje dekoracije stola jer će to podići cijelu atmosferu. Budite maštoviti – što se tiče jaja, možete izabrati neku lijepu krpu, zarolati je po dužini i omotati oko jaja i svezati komadom konopa da biste stvorili uši.
Ovako dekorirano jaje stavite na pjat, postavite pozatu i stol je spreman! Držite se onoga pravila – manje je više, a preporučamo korištenje pastelnih boja – žute, zelene, ljubičaste i plave… Goste možete iznenaditi i malim dekoracijama složenim uz pjat koje mogu ponijeti sa sobom. Izradite jednostavne, a slatke vrećice za pisanice i pokoju čokoladnu figuricu, ili domaću slasticu pa ih servirajte uz ili na pjate.
Vrećica za pisanice i slatkiše
Potreban vam je papir za pečenje (mi smo odabrale smeđi), ali možete upotrijebiti i bilo koji drugi ukrasni papir, ljepilo, traka za vezanje i ljepljiva traka.
Važno je da papir ne bude previše tvrd, jer će ga biti teško oblikovati. Izrežite papir i postavite ga vodoravno. Dimenzije papira su proizvoljne, a ovise o tome kolikog zečića želite. Nakon što ste okrenuli papir vodoravno, preklopite njegove rubove kao da pravite prozor, te zalijepite. Također preklopite papir s jedne strane i zalijepite ljepljivom trakom, kako biste dobili dno vrećice. S druge strane na otvoru vrećice nacrtajte velike zečje uši, te izrežite vrećicu u tom obliku. Vrećicu stisnite i oko ušiju vežite mašnu. Napunite ih i spremne su za vaše goste!
RECEPT
Torta od mrkve u obliku zeca
Nakon što ste vi i vaši gosti gotovi s objedom, možda ne bi bilo loše uz kafu poslužiti neki malo laganiji kolač. Za vas smo pripremili zdraviju verziju popularne torte od mrkve, nadamo se da će vam se svidjeti kao i nama! Lagana, puna okusa i jako mirisna, a jednostavna i brzo gotova!
Sastojci:
Biskvit
3 jaja
1 čaša grčkog jogurta
50 ml kokosovog ulja
3 ožice meda
200 ml bademovog mlijeka (može i obično ili bilo koje po vašem izboru)
1 žlica ekstrakta vanilije
300 gr pirovog brašna
100 gr kokosovog brašna
2 ožice kanjele (cimeta)
1 prašak
2 žličice sode
½ žličice soli
100 gr mljevenih ili isjeckanih oraha (može ili jedno ili drugo, ovisno kako volite)
400 gr fino nagratane mrkve
Preljev
2 čaše grčkog jogurta
100 gr ABC sira
30 gr štauba (cukara u prahu)
1 žlica ekstrakta vanilije
Postupak:
• Zagrijte pećnicu na 180°. Okruglu posudu za pečenje (20 cm) prekrijte papirom za pečenje.
• U zdjeli miksajte jaja, jogurt, ulje, med, mlijeko i ekstrakt vanilije, dok se sastojci ne pomiješaju.
• U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, cimet, prašak, sodu i sol te malo po malo dodavajte prvoj smjesi lagano miksajući.
• Na kraju smjesi dodajte orahe i izgratanu mrkvu.
• Smjesu podijelite po pola, rasporedite jednu polovicu u posudu i pecite u zagrijanoj pećnici 30–40 minuta (provjerite čačkalicom – ovisno o pećnici), a zatim ostavite da se potpuno ohladi. Ponovite isti postupak s drugom polovicom smjese.
• Dok se to peče, u zdjeli umutite grčki jogurt, ABC sir i ekstrakt vanilije. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, pa pomalo dodajte cukar u prahu.
• Jedan biskvit ostavite cijeli (za glavu), a od drugog izrežite uši i leptir mašnu. Spojite ih, premažite kremom i po želji ukrasite voćem. Stavite u frižider i neka se ohladi bar 4 sata prije posluživanja!