Čim sredinom studenog čujem na radiju prve tonove ‘All I want for Christmas is youuuu’, pali se moj božićni radar i euforija kreće! Još otkad sam bila dijete voljela sam sva ta slavlja, rođendane, proslave i feste, ali kada bi krenuo prosinac moje srce bi krenulo kucati malo brže, oči bi posebno zasjale, a na mom licu bi se razvukao osmijeh.
Piše: Ane Čerjan
Sva ta treperava svjetla lampica, ukrasi, kolačići, mirisi, pjesme, okićeni bor, nekakva toplina koja se stvara oko ljudi i u domovima, kao da ljudi cijelu godinu trče, rade, živciraju se i ne staju ni trenutka i onda dođe taj veličanstveni dvanaesti mjesec i svi duboko udahnu i prepuste se toj čaroliji… Ali, nekad to i izostane. Često smo toliko zaokupljeni nekim svojim potrebama, željama da zaboravimo da je život sada i ovdje i da je nekad potrebno zastati i uživati u trenutku.
Kako napraviti ukrasne žirove sa zlatnim kapicama te ukrase od šiški na dva načina, otkrila je naša ambasadorica božićnog duha Ane Čerjan. Uz to, pripremila je recept, medenjake s pirovim brašnom
Ove godine je to možda još više prisutno zbog trenutne situacije u cijelom svijetu, ali i dalje čvrsto vjerujem da kad za Božić sjednemo za obiteljski stol s nama dragim ljudima, da ona čarolija i toplina tog trenutka neće izostati. Zato sam ove godine odlučila biti ambasadorica božićnog duha i pokušati svima prenijeti bar dio te moje euforije prema ovom najljepšem vremenu u godini.
Jer ovo je vrijeme kada smo nekako pozitivniji, ispunjeniji i trebamo barem na trenutak zaboraviti na brige i pokušati uživati s našim najmilijima. Ove godine će vjerojatno sve biti skromnije i intimnije, ali za ovo što vam donosim u nastavku, želim da pripremite poseban ugođaj… Pustite najdraže božićne pjesme, obucite božićne džempere, skuhajte topli čaj ili kakao i pustite da vas obuzme veselje.
Žirovi sa zlatnim kapicama
Za naše slatke žirove sa zlatnim kapicama bit će vam potrebna bijela tempera, zlatni sprej (ili neka druga tempera), vruće ljepilo, pandivjerna i trakica za mašnu – ovo možete, a ne morate. Žir obojite bijelom temperom, vjerojatno će trebati dva sloja, vidjet ćete kako će se boja primiti. Kapice možete samo posprejati ili u nedostatku spreja obojiti nekom temperom po izboru. Kada se osuši, kapicu zalijepite vrućim ljepilom za žir, a na vrh kapice kapnite malo vrućeg ljepila i zalijepite pandivjernu. Po izboru možete na kapicu zalijepiti i malu mašnu koju ste napravili od trakice.
Šiške na dva načina
Male ili velike šiške, nije važno, mi smo svoje skupili u Bogišićevom parku. Za prvu verziju, sve što vam treba je bijela, (a može i neka druga) tempera, šljokice (koristite na vlastitu odgovornost, ne odgovaram ako ih nađete i za sv. Vlaha po kući), malo pandivjerne ili neki drugi konopčić, vruće ljepilo i kist. Temperom namažite rubove šiški, a po želji, dok je još boja svježa, pospite šljokicama. Kada se osuši u sredinu na vrh kapnite malo vrućeg ljepila i zalijepite pandivjernu. I to je to!
Druga verzija je, ako može biti, još jednostavnija, sve što je potrebno su perlice ili ako imate, a budimo realni nećete ga više nikad na bor staviti, onaj zlatni lanac s kuglicama. Neka najmlađi oprezno nožicama otkinu kuglice, a ako su djeca veća mogu i sama vrućim ljepilom zalijepiti kuglice za šiške, a ako nisu, pomozite im. Za kraj, isto kapnite malo ljepila, ali ovaj put za dno šiške i zalijepite pandivjernu ili konopčić da se može objesiti. Bor, prozori, lusteri, grede – gdje god da ih stavite, izgledat će sjajno!
Za ovaj Božić, ne želim vam materijalne poklone, već želim da darivate i dobijete ljubav. Da se manje ljutite, a više veselite. Da gradite mostove, a ne rušite ih, a da srušene pomognete ponovno sagraditi. Da probleme riješite zagrljajem. Da prihvaćate sve i svih baš onakve kakvi jesu. Da dijelite komplimente, a ne ružne riječi i kritike. Da podržite svakoga tko slijedi svoje snove. Jer zamislite koliko bi nam bilo lijepo kad bi svi jedni druge darivali na ovaj način. Bili bi svi, kao mala ja s početka priče, sa sjajem u očima i osmijehom na licu. Želim vam puno mira i veselja ovoga Božića i neka vam se ostvare sve želje koje krijete u srcima!
MEDENJACI S PIROVIM BRAŠNOM
Nakon što izradite ukrase, pojačajte glazbu još malo i krenite prema kuhinji! Tijesto za medenjake ćete morati pripremiti dan prije jer voli odležati u frižideru biti naspavano i spremno za akciju dan iza.
TIJESTO:
pola kikare meda
ožica sode bikarbone
40 dkg bijelog pirovog brašna
prstohvat soli
kanjela, đumbir, klinčić, muškatni oraščić – ili mješavina za medenjake – količina ovisi o tome kakav okus više preferirate, ja stavim otprilike punu malu ožicu
7 dkg štauba
10 dkg masla (sobne temperature)
1 jaje
1 ožica ekst. vanilije
1–2 ožice vode (po potrebi)
POSTUPAK:
Med zagrijte, dodajte mu sodu i promiješajte. U veću posudu stavite prosijano brašno, sol, začine, štaub i promiješajte. Dodajte maslo, jaje, vaniliju, med sa sodom i zamijesite tijesto uz pomoć malo vode. Tijesto zamotajte i neka se ohladi preko noći u frižideru. Razvaljajte na oko 1 cm debljine pa oblikujte kalupima po želji. Pecite 7–10 minuta na 160°, kad se ohlade ukrasite bijelom glazurom od jednog bjelanjka, štauba, ožičice gustina i malo soka limuna – ovo uvijek radim od oka, onako da bude gusta da se može oslikavati, a po želji možete dodati i boju u nju. Medenjaci su zabava za cijelu obitelj – kuća će vam mirisati po začinima, jako ćete se zabaviti ocrtavanjem keksića, a i vaša će nepca zasigurno uživati!
Foto: Dora Mihaljević