Grad

Andro Vlahušić: Zbog visokih cijena usluga u povijesnoj jezgri, dogodio se pad dolazaka građana u Grad

andro vlahusic 30032023 3

-Cijene najma javnih površina i poslovnih prostora u vlasništvu grada u zadnjih osam godina ostale iste, a cijene usluga eksplodirale. Građanima Dubrovnika povijesna jezgra postala preskupa i nedostupna. U tijeku je javna rasprava o Odluci o zakupu javnih površina u vlasništvu grada Dubrovnika koja traje do 27. rujna. Većina javnih površina nalazi se u povijesnoj jezgri, vezana uz ugostiteljske objekte, koji se nalaze u gradskome ili privatnome vlasništvu. Manjim dijelom javne površine koriste se za povremena događanja – naveo je gradski vijećnik Andro Vlahušić u svom najnovijem priopćenju te postavio pitanje: ‘Tko ih koristi i kakve koriste od najma poslovnih prostora i javnih površina grada Dubrovnika koji se nalaze u povijesnoj jezgri i u kontaktnoj zoni na Pilama imaju njihovi stvarni vlasnici, građani Dubrovnika?’.

-Stolovi i stolice na gradskim ulicama i trgovima daju šarm Gradu, uz crkve, muzeje, zidine, kulturu i baštinu. Za brojne generacije Dubrovčana bile su i glavni razlog posjete Gradu. Popiti kavu po danu, pojesti sladoled, izaći na piće navečer, odvesti obitelj na večeru, prošetati Stradunom, obići Porat i Porporelu. Ugostiteljstvo povijesne jezgre činilo je svakodnevnicu ljepšom, omogućavajući urastanje Grada u našu memoriju. Cijene najma javnih površina i poslovnih prostora sagledavane su kroz sve gradske uprave kao javna i komercijalna djelatnost. Rijetko su se povećavale, a smanjivale su se zbog korone i drugih ekonomskih kriza – naveo je Vlahušić i dodao kako su u zadnjih osam godina cijene ugostiteljskih usluga zbog inflacije i uvođenja eura dramatično porasle.
-Zbog visokih cijena usluga u povijesnoj jezgri, dogodio se pad dolazaka građana Dubrovnika u povijesnu jezgru, naš Grad. Građani, vlasnici javnih površina i poslovnih prostora imaju prihod od zakupa, ali si zbog visokih cijena ugostiteljskih usluga iste ne mogu priuštiti. Novac od najma ne može se piti, niti jesti – zaključio je te naveo kako je potrebno napraviti temeljnu analizu cijenu najma javnih površina i poslovnih prostora od početka 2009. godine do danas, po svakoj javnoj površini i poslovnome prostoru da se mogu usporediti cijene najma sa ukupnim brojem turista koji dolaze u Dubrovnik, te inflacijom koja je bila ovih godina – rekao je gradski vijećnik.

Banner 300x250 DU 1

-Dubrovnik je 2008. godine ostvario 512 tisuća dolazaka i 1.8 milijuna noćenja. Ove godine biti će 1.4 milijuna dolazaka, te 4.4 milijuna noćenja, dva i po puta više nego pred 15 godina. Nadležnim upravnim odjelima poslao sam dopise za dostavu podataka, koje ću uputiti u raspravu i donošenje odluke na gradskome vijeću – kazao je i dodao kako se u predloženoj odluci koja se nalazi na javnoj raspravi nalazi predloženo povećanje cijene najma za 20 posto kroz narednih pet godina ili četiri posto godišnje što je razuman prijedlog. Predviđa se i obaveza rada kroz zimski period u trajanju od mjesec dana, ali ne svake godine. Simpatičan prijedlog koji neće vratiti građane na Stradun, niti oživiti turističku zimu – zaključio je i osvrnuo se na Zimski festival.
-Zimski festival uveden pred deset godina oživio je grad zimi, vratio osmijeh na Stradun, vratio atmosferu osamdesetih godina i pokazao smjer kako imati živi grad za građane i turiste. Zato i predlažem više mjera kako bi se našla ravnoteža između javne i komercijalne svrhe davanja javnih površina u najam:
U dogovoru sa ugostiteljima uvesti obavezne popuste za građane Dubrovnika u minimalnom iznosu od 30 %. Bez priuštivih cijena ugostiteljskih usluga za građane Dubrovnika, povijesna jezgra definitivno će postati turistički resort namijenjen isključivo turistima. Građani Dubrovnika u prometu ugostiteljstva povijesne jezgre čine manje od deset posto ukupnoga prometa, te ne utječu na promet i zaradu poduzetnika.
• Uvesti obavezne popuste za turiste koji kupe Dubrovnikpass u minimalnom iznosu od 10 posto. Od najma javnih površina zaradi se oko milijun eura ili samo trideset tisuća prodanih Dubrovnikpassa više.
• Unaprijediti Zimski festival koji traje od polovice studenoga do polovice siječnja. Osmisliti i provesti zanimljive programe na Stradunu i povijesnoj jezgri, za siječanj i veljaču vezujući ih uz Festu Sv. Vlaha i razdoblje Maškara, te nove programe koji podižu atraktivnost Grada za građane i turiste.
• U dogovoru sa konzervatorima izraditi zaštitu kućica na Stradunu od kiše.
• Najam kućica na Stradunu treba biti minimalan, te isti za sve zakupce. Jedini kriterij za odabir zakupaca treba biti cijena hrane i pića, te kvaliteta ponude.
• Uvesti besplatni prijevoz Liberatasa po uzoru na prvih par godina Zimskoga festivala, kada je Stradun bio pun kroz dva mjeseca od jutra do sutra, kao i svi ugostiteljski objekti koji su radili – zaključio je gradski vijećnik Andro Vlahušić.

Pročitajte još

Gradonačelnik Mato Franković izabran u predsjedništvo Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC)

Dulist

HRABRO SRCE Nakon dvije godine Doris Bender napokon doma!

Dulist

U NEDJELJU Župa sv. Mihajla slavi svog nebeskog zaštitnika! Pogledajte raspored misa

Dulist