Politika

Andro Vlahušić: Rebalans radimo zbog neposlušne pročelnice

andro vlahusic

Objašnjavajući novi rebalans gradskog proračuna, gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je riječ o tehnikom rebalansu koji se usklađuje s reorganizacijom Gradske uprave. Podnio je i amandman kojim se neutrošena sredstva za zonu ograničenog prometa raspoređuju za donacije.
-Zašto imamo današnji rebalans? Zato što jedna pročelnica nije bila poslušna. Umjesto da je se smijeni, reorganizirali smo Gradsku upravu. Priča o poslušnosti obilježila je ovih sedam godina – rekao je vijećnik Andro Vlahušić. Mislio je pritom na sad već bivšu pročelnicu UO za turizam, gospodarstvo i more Antonelu Svilarić, koja je smijenjena na način da je njen odjel ukinut.
Potom se osvrnuo na priuštivo stanovanje te napomenuo kako je 2011. godine uvedeno sufinanciranje podstanarstva.
-Za podstanare bismo trebali podići subvenciju do 300 eura za osobe slabijeg primanja – istaknuo je vijećnik te dodao kako je prosječna cijena podstanarstva u Dubrovniku 10 eura po kvadratu.
-Novci kroz ovaj grad prolaze i padaju po podu, a nismo ih spremni uzeti – rekao je te dodao da bi bilo i za dvoranu i za podstanare da se Grad ponaša drukčije.
Đuro Capor rekao je kako Srđ je Grad neće podržati rebalans koji proizlazi iz preuređenja gradskih odjela, što također nisu podržali.
-Danas smo na 13. rujna, a odjel koji smo rasformirali potrošio je svega 600 tisuća eura od dva milijuna eura – rekao je Capor. Rekao je kako ih je prijedlog amandmana neugodno iznenadio za sponzorstva nečega što se ni ne odvija na području Dubrovnika. Taj novac, rekao je, bio bi bolje rasporediti na prometne redare, za stimuliranje ili zapošljavanje novih.
Vijećnica Anita Bonačić Obradović nadovezala se na Capora te dodala kako bi se novac iz amandmana imao gdje uložiti u samom gradu.
-Imali smo i naš amandman za kojega smo bili osigurali novac 2023., a on još uvijke nije ispunjen. Imamo očito novaca – rekla je.
Maro Kristić pitao je o braniteljskom naselju na Nuncijati.
-Ne bi bilo dobro da se opet nekoliko godina čeka, kad se može očekivati da će se na tom području početi graditi – rekao je Kristić, no prekinuo ga je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica rekavši kako neće dozvoliti raspravu o proračunu u cjelini. Zamolio je gradonačelnika da ne odgovara na pitanja.
– Puno sam gluposti izgovorio s ove govornice, a još sam ih više čuo – rekao je u svojoj raspravi Pero Vićan te dodao kako je amandman gradonačelnika simboličan u financijskom smislu. Smatra kako rebalans mora biti stalno.

Pročitajte još

Grabovice može primati smeće do kraja 2025.

Andrea Falkoni Račić

Mato Franković: Ljudi, uspjeli smo, čelnik oporbe došao je živjeti u Grad

Andrea Falkoni Račić

PROČELNIK IZRAZIO BOJAZAN Hoće li se naći stručni kadar za Dom Ragusu?