Politika

Andro Vlahušić: Povećali smo plaću gradonačelniku, povećajmo subvencije i socijalna davanja

gradsko vijece vlahusic 11

Uz povećanje plaće gradonačelniku za 60 posto, treba žurno povećati subvencije podstanarstva, ostala socijalna davanja građana Dubrovnika za najmanje 50 posto, uključujući povratak Zračnoga mosta i subvenciju auto cestarina – smatra nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić u priopćenju za medije.
Na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća donesena je odluka o povećanju plaće gradonačelnika Dubrovnika sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske o povećanju plaća svim državnim dužnosnicima, saborskim zastupnicima, gradonačelnicima i županima za više od 60 posto. Prema izjavama Mata Frankovića on će moći birati između plaće gradonačelnika od 3.500 eura ili plaće saborskoga zastupnika od 4.200 eura. U raspravi sam istaknuo da je povećanje plaće gradonačelnika opravdano, ako u proračunu ima dovoljno novaca, pod uvjetom da se odmah, već na idućoj sjednici Gradskoga vijeća u rujnu, povećaju subvencije siromašnim građanima Dubrovnika za podjednak iznos koliko raste plaća gradonačelniku i državnim dužnosnicima. Kako se gradski proračun izdašno puni prihodima od Dubrovnik Passa, žurno treba vratiti i subvencije građanima za Zračni most na liniji Dubrovnik – Zagreb i putovanja autocestom – smatra Vlahušić te dodaje kako će dubrovački proračun ove godine od Dubrovnik Passa, ulaznica za zidine, Revelina, zaustavljanja autobusa na Pilama i koncesije za žičaru dobiti više od 25 milijuna eura ili 200 milijuna kuna. Lex Vlahušić prihodi koje plaćaju turisti, a ne građani Dubrovnika, dodaje, činit će oko jedne trećine izvornoga Proračuna Grada Dubrovnika za ovu godinu.
-Subvenciju plaćanja podstanarstva samcima i obiteljima slabijeg materijalnoga statusa uveli smo 2011. godine, a zadnje povećanje iste napravljeno je 2015. godine. Bili smo prvi grad u Hrvatskoj koji je svojim sugrađanima osigurao stalnu subvenciju podstanarstva, koju do danas nijedan veći grad u Hrvatskoj nema. Mjesečna naknada utvrđena davne 2015. godine i nakon proteka vremena od devet godina ostala je ista te mjesečno iznosi od 500 kuna – 66 eura za samca do 1500 kuna – 200 eura za četveročlanu ili brojniju obitelj. Prosječni broj subvencija podstanarstva na godišnjoj razini kreće se oko 200 obitelji. Od 2015. godine troškovi života porasli su za više od pedeset posto, a u Dubrovniku još i više. Porasle su i plaće, te mirovine. Dramatično su sada povećane plaće državnih dužnosnika, uključujući saborske zastupnike, gradonačelnike i župane. U Dubrovniku socijalne naknade podstanarima, umirovljenicima, osobama bez primanja ostale su na razini pred osam godina.
Kada je gradski proračun bio duplo manji nego danas uvedene su brojne socijalne mjere, koje je Mato Franković često proglašavao nadstandardom, novoizmišljenim pojmom koju su i prihvatili i njegovi partneri iz Gradskoga vijeća. Nadstandard nije pomaganje siromašnima, bolesnima, starima, mladima, podstanarima, rješavanje prometne izolacije zbog preskupih avio karata i cestarina. Ljudska i politička obveza je pomagati građanima koji zarađuju manje od prosjeka. Nadstandard je kada kao gradonačelnik možeš birati plaću od 3500 ili 4200 eura. Za iduću sjednicu Gradskoga vijeća pripremit ću prijedlog odluke kojim se subvencija podstanarstva povećavaju za pedeset posto. Novi iznos subvencije podstanarstva bit će u rasponu od 750 kuna – 100 eura za samce, do 2250 kuna – 300 eura za četveročlane i brojnije obitelji. Predložit ću i povećanje svih socijalnih davanja za prosječno pedeset posto. Umirovljenicima treba značajno povećati mjesečnu naknadu, kao i iznos Božićnica i Uskrsnica, uz povećanje broja umirovljenika koji redovito trebaju dobivati gradske subvencije. Osobe starije od 65 godina, samohrani roditeljima, darovi za novorođenu djecu, te ostale ugrožene socijalne skupine prema pripremljenim prijedlozima imat će značajno povećanje. Istovremeno ću predložiti i povećanje proračuna za Mjere socijalnoga programa grada Dubrovnika s 3,35 milijuna eura na pet milijuna eura u idućoj godini. Povećanje će iznositi 1,7 milijuna eura, pedeset posto ovogodišnjeg proračuna. Nadam se da će gradski vijećnici svih političkih grupacija prihvatiti prijedlog povećanja davanja socijalno ugroženim građanima Dubrovnika. Novaca u proračunu ima više nego dovoljno, potrebna je samo politička volja gradskih vijećnika da osim gradonačelniku podignu i naknade siromašnim sugrađanima. Povećanje proračuna od 1,7 milijuna eura je samo jedna petnaestina ili šest posto novaca koje će turisti uplatiti u proračun grada ove godine kroz kupovinu Dubrovnik Passa, ulaznica za zidine i Revelina, koncesija za žičaru i zaustavljanje autobusa – zaključuje Andro Vlahušić.

Pročitajte još

KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA RH Što naši HDZ-ovci misle o Draganu Primorcu

Dulist

Dragan Primorac objavio kandidaturu za predsjednika

Dulist

DOZVOLE NA POMORSKOM DOBRU 118 lokacija, a samo 46 dozvola

Andrea Falkoni Račić