Politika

ANDRO VLAHUŠIĆ Kroz osam godina nije razvijen nijedan novi turistički proizvod, grad smo reda i zabrana

turisti spica od puca

Ako se ne razvijaš, stagniraš i nazaduješ. Staro je pravilo u životu i gospodarstvu. Svijet je povezan, tehnologije se brzo razvijaju, informacije kolaju brzinom svjetlosti. Uspijevaju samo oni koji se brzo mijenjaju, uče od najboljih, razvijaju vlastitu kreativnost te je odmah primjenjuju u realnome vremenu – iznosi u najnovijem priopćenju za javnost gradski vijećnik Andro Vlahušić.
-Turizam je dominantna gospodarska djelatnost u Dubrovniku, omogućava život grada u svim njegovim aspektima. Zapošljava građane, omogućuje školovanje djece, skrb o siromašnim i potrebitima. U proteklih osam godina, šest godina obilja i dvije godine pandemije korone, Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada nisu razvili nijedan novi hvalevrijedan proizvod koji bi unaprijedio turizam grada. Održao ga konkurentnim s drugim hrvatskim i svjetskim destinacijama. Nije razvio turističke proizvode koji bi rasteretili povijesnu jezgru grada, UNESCO-ovo svjetsko dobro, disperzirali turiste u destinaciju Dubrovnik, izvan uskoga kruga omeđenoga zidinama.
Imati na raspolaganju dodatnih milijardu kuna od Dubrovnik Passa, dijela ulaznica za zidine, Revelina, žičare, Pila te neograničenu količinu europskih sredstava za nove, kreativne projekte, a ne razviti nijedan novi turistički proizvod je tragično. Ako se nije imalo svojih ideja, mogli su se raspisati javni natječaji za inovativne proizvode koji bi donijeli kreativne i primjenjive ideje.
Ili još jednostavnije pogledati bogatu arhivu osmišljenih projekta u različitim fazama realizacije, prethodnoga tima gradske uprave i Turističke zajednice. Vrednovati svakoga od njih, neke prihvatiti, a neke odbaciti bilo bi mudro – mišljenja je bivši gradonačelnik Dubrovnika.
Nažalost, nastavlja, nije se prihvatio razvojni koncept turizma, nego koncept zabrana ili regulacije.
-Zabranit ćemo privatni smještaj u povijesnoj jezgri i višestambenim zgradama, zabranit ćemo glazbu i buku u večernjim satima, oduzimat ćemo stolove na javnim površinama. Nećemo suncobrane, ležaljke i sladoled na plažama. Dubrovnik će biti grad Reda i Zabrana, što će postati naša glavna promotivna poruka. Upućena Urbi et Orbi, gradu i svijetu. Dok se ovih dana po hrvatskoj otvaraju novi hoteli ili najavljuje otvaranje Kupara, Tri sestrice, naš Belvedere stoji isti kao 1991. godine. Nije određeno još ni pomorsko dobro, kako bi se najbolji hrvatski hotel počeo graditi. Na Babinu kuku nema novih hotela, ni Kongresne dvorane kako je najavljivano. Nije obnovljen nijedan ljetnikovac u Rijeci dubrovačkoj, gradu, Lokrumu usprkos ogromnim europskim sredstvima i prihodima od Dubrovnik Passa, zidina. Nisu osvijetljene zidine, niti stvoreni tehnički uvjeti za siguran večernji obilazak makar maloga dijela zidina. Za osam godina nisu čak napravljeni ni projekti obnove ljetnikovaca, te dobivene građevinske dozvole.
Dubrovnik je turistički baština i more. Nije izgrađena, niti produžena nijedna nova plaža. Zadnja nova plaža bio je Mandrač, koja je postala središnja plaža za građane Dubrovnika. Ovo ljeto plaža Uvala Lapad, kao i većina dubrovačkih plaža i kupališta bit će bez suncobrana, ležaljki, sladoleda, kave, hladnih napitaka. A ljeto će biti vruće zbog promjene klime.
Nismo razvili večernji obilazak zidina i muzeja, ni zabavne sadržaje izvan zidina u večernjim satima. Na temperaturama koje u hladu iznose četrdeset stupnjeva, a na suncu se penju daleko iznad pedeset stupnjeva, testiramo kardio sposobnosti turista i vodiča.
A je li moglo ili trebalo biti drugačije?
Dovoljno je pogledati Vremeplov od 2009. do 2016. godine, vidjeti realizirane turističke projekte te planove koji su se tada iznosili do 2025. godine.
Kultura i baština:
Koncertna dvorana na Gracu, Amfiteatar sa 1500 mjesta na Orsuli, Opera festival na Lokrumu sa Jose Curom i gledalište za 700 mjesta. U obnovljenim Lazaretima svako ljeto svjetska blockbuster izložba, kineski Horses and wariors, njujorška Moma i venecijanska Ponta Dogana. Muzej Filma u Luži. Game of Thrones, Star Wars, Robin Hood pretvorili su Dubrovnik u najveći svjetski filmski studio na otvorenome, sa desecima sposobnih dubrovačkih filmaša i organizatora snimanja, najboljih u regiji. Dubrovnik je trebao ugostiti Jamesa Bonda, te biti dio lokacija za nove filmove serijala Star Wars i nastavka Game of Thronesa, kao što je House of Dragons. Trebao se otvoriti Muzej filma u Luži, te početi gradnja filmskoga studija na Pobrežju. U Gružu se osim place trebala izgraditi ljetna pozornica sa pet tisuća kvadrata unutrašnjih prostora.
Šetnice i plaže:
Završena šetnica uz Križni put na Srđ, s ulazom na magistrali. Renesansni vodovod od Minčete do izvora Omble, s Muzejem vode. Pješačkom stazom povezano Groblje Dubac s Gradom preko Orsule. Treća, pješačka traka Most – Iljina glavica. Proširen Mandrač do Copacabane uz široku šetnicu iznad plaže i novim parkinzima. Uređena plaža Tri brata, za stanovnike Mokošice, Zatona i brojne turiste. Kupljen otok Daksa od sadašnjih vlasnika te pretvoren u memorijalni centar. Šetnica od Pila do Čingrije s uređenim parkovima pretvorena u jednosmjernu ulicu za vozila i široku pješačku zonu. Dograđena garaža na Iljinoj Glavici kao novi vidikovac na Grad s kružnim tokom, velikim parkom na krovu za građane, učenike i turiste. Akvarij u luci Gruž.
Odakle novci za nove proizvode?
Turisti će ove godine uplatiti trideset milijuna eura u gradski proračun kroz prodaju proizvoda razvijenih od 2009. do 2016. godine. Da bolje upravljamo prodajom Dubrovnik Passa, ove godine trebali smo samo od istoga zaraditi duplo više, šezdeset milijuna eura. Novi proizvodi donijeli bi desetke milijuna eura dodatne zarade. Za veće korisničko zadovoljstvo turista i na korist građana Dubrovnika, kojima bi podigli kvalitetu života na novu razinu. Razvoj je preduvjet opstanka, budimo kreativni, iskoristimo baštinu predaka, prihvatimo sve dobre ideje, ako ih sami nemamo – zaključuje Andro Vlahušić.

Pročitajte još

Vrata, naljepnice, staklene kocke… Dom u Gružu još čeka suglasnost požarnog inspektora

STJEPKO KRILANOVIĆ Hidrantsku mrežu na Petki zaustavili su privatni vlasnici

Lapadska obala postala Lapadska obala generala Nojka Marinovića