Kultura

ANDALUZIJSKI DUH I FOLKLOR Ansambl Antiphonus i gitarist Petrit Çeku održali koncert u Dvoru

Antiphonus i gitarist Petrit 6

Ansambl Antiphonus i gitarist Petrit Çeku, sinoć su, u Kneževom dvoru, oduševili publiku programom Romancero Gitano. Ovi miljenici festivalske publike izveli su izabrana djela Vivancosa, de Falle, Albénizs, Fleche i Castelnuovo-Tedesca u sklopu programa nadahnutim folklorom i andaluzijskim duhom.

Nakon koncerta publici se obratio Tomislav Fačini, umjetnički voditelj ansambla te profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
-Prekrasno je biti ovdje nakon šest godina kao izvođač, a ne kao organizator, to je stvarno veliko olakšanje. Lijepo je bilo i prije, ali ovo je nešto čim se čovjek bavi cijeli život – kazao je Tomislav Fačini, izrazio zadovoljstvo koncertom koji je, prema njegovim riječima, bio jako rijedak i neobičan, ali lijep, pitak i emotivan te ujedno zahvalio Dubrovačkim ljetnim igrama na povjerenju i na pozivu.
Naime, Fačini je 2018. do 2023. bio pomoćnik intendantice Dubrovačkih ljetnih igara za glazbeni program, a od sezone 2017./2018. je šef-dirigent Zbora HRT-a.

‘Glazbenik koji ne pokazuje nikakvo naprezanje, sa snažnim, usmjerenim zvukom’ tako je, u novinama Calgary Herald, opisao Çeku. Snimio je niz albuma, a njegova snimka svih Bachovih suita za violončelo, u transkripciji za gitaru Valtera Dešpalja, nominirana za prestižnu nagradu ICMA.
-Nastupi u Kneževu dvoru su neopisivi riječima. Prvi put sam nastupao ovdje s 22 godine i vječno sam zahvalan dubrovačkoj publici koja me tako lijepo prihvatila – rekao je, nakon koncerta, gitarist Petrit Çeku kojega je festivalska publika i ovaj put ispratila dugotrajnim pljeskom.

 

Pročitajte još

MONODRAMA PREMA PALJETKOVIM PJESMAMA ‘Haiku iz bolnice’ u Tišljarićevoj režiji

Dulist

DONACIJA DPDS-a Znanstvena knjižnica bogatija za primjerak tiskarske djelatnosti Dobrića Dobrićevića

Dulist

[FOTO] Senka Bulić ususret ‘Ekvinociju’: Povijest Igara obilježena je tekstovima Vojnovića

Dulist