Hrvatska

ANALIZA HGK Koliko će u Dubrovniku ‘skočiti’ potrošnja hrane i pića?

pemo spenza hrana 21

U šest turistički najjačih županija i pojedinim gradovima i naseljima se tijekom kolovoza očekuje, prema procjeni, izrazito visoki rast potrošnje u segmentu hrane i pića u u odnosu na razdoblje izvan turističke sezone.

Pokazala je to procjena Hrvatske gospodarske komore te navode kako je u nekoliko turističkih središta očekivano povećanje potrošnje u segmentu hrane i pića i preko deset puta, što je odraz visoke koncentracije ostvarenog broja noćenja u kolovozu i time povezanog sezonskog povećanja potražnje.

-Procjena povećanja potrošnje u segmentu hrane i pića bitna je za prilagodbu kretanja u maloprodaji, odnosno procjenu prati li i koliko povećani sezonski promet u segmentu hrane i pića povećanu potražnju u turističkoj sezoni te za procjenu potreba opskrbe na vrhuncu turističke sezone. Dodatno, procjene potrošnje olakšavaju osiguravanje sezonske opskrbe u trgovini na malo i prilagodbu cjelokupne turističke ponude i infrastrukture povećanom broju potrošača i njihovoj potražnji – navode iz HKG.

Prema njihovoj procjeni, u Istarskoj županiji u kolovozu 2018., a pod utjecajem vrhunca turističke sezone, i potrošnje turista u segmentu hrane i pića izvan smještajnog objekta, potrošnja hrane i pića mogla bi biti najmanje 373 posto veća u odnosu na vrijeme izvan sezone. Drugim riječima, u Istarskoj županiji povećanje potrošnje hrane i pića u kolovozu procjenjuje se na gotovo 5 puta (4,73 puta) u odnosu na vrijeme izvan sezone.

Kad je riječ o ostalim Županijama, u Primorsko-goranskoj županiji povećanje potencijala potrošnje hrane i pića iznosilo bi u kolovozu oko 217 posto, u Zadarskoj županiji oko 240 posto, Šibensko-kninskoj za oko 228 posto, u Dubrovačko-neretvanskoj za 215 posto te Splitsko-dalmatinskoj za 185 posto. U Dubrovniku se ovaj postotak kreće na 228 posto, a zanimjivo je kako u Općini Orebić on ‘skače’ na čak 608 posto.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist