Aktualno

Amrani otvoreno o odnosima Izraela i Palestine

Yosef Amrani 2

Studenti i profesori DIU Međunarodnog sveučilišta imali su priliku slušati o aktualnim događanjima i odnosima Izraela i Palestine i to od veleposlanika države Izrael u Republici Hrvatskoj, Njegove Ekselencije Yosefa Amranija.

Na samom početku je istaknuo da nije impresioniran, pa čak niti šokiran odlukom UN-a. Smatra da se gotovo ništa nije promijenilo, jer je posrijedi ista odluka donesena prije točno 65 godina. Tada je UN-ova Glavna skupština Rezolucijom 181 donijela odluku o podjeli Palestine i stvaranju „židovske“ i „arapske“ države.

Ovo jest uspjeh za Palestince, ali oni još uvijek nemaju svoju državu. Što se promijenilo u životu jednog običnog Palestinca jučerašnjom odlukom? – Nažalost, ništa – rekao je Amrani.

Izrael i Palestina su zamrznuli pregovore prije četiri godine i ovom odlukom bi se ta situacija trebala mijenjati, iako zasigurno to neće biti lako. Dijeliti zemlju bez pregovora nije moguće. Prema njegovim riječima, Izrael želi pregovarati i živjeti u miru.

Potaknut pitanjima studenata međunarodnih odnosa i diplomacije amasador Amrani se osvrnuo i na stanje u europskim, ali i arapskim zemljama.

Na europskom tlu će razvojem ekonomske krize sve više biti ekstremističkih političkih opcija, ali i sve više ljudi koji će ih podupiratiistaknuo je. Na drugom kraju svijeta, smatra Amrani, egipatska revolucija bi s vremenom trebala donijeti veće slobode, promicati sekularizam i osigurati bolji život građanima.
Izraelski ambasdor je prvi put posjetio DIU Međunarodno sveučilište prošle godine kada je održao predavanje o budućnosti Bliskog istoka i arapsko-izraelskim konfliktima i tada je najavio da dolazi do promijena koje će biti od povijesne važnosti.
Današnje predavanje je zaključio istaknuvši da mir i stabilnost u bilo kojem dijelu svijeta mogu postojati jedino kada postoji sloboda mišljenja i djelovanja.

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist