Aktualno

AMERIČKI DUPINI Najljepši minolovci u Jadranu

dupini4306

U Velikom Zatonu novinarima je jutros predstavljena zajednička vježba američke i hrvatske mornarice 'Dolphin 13'.

Riječ je o multinacionalnoj vježbi, koja se održava u sklopu projekta humanitarnog razminiranja, a u kojoj su glavni akteri – dupini.

Naime, posebno obučeni sisavci tražit će zaostale mine iz Prvog i Drugog svjetskog rata, ali i Domovinskog rata. Kako su nam otkrili pripadnici Mornaričkog programa za obuku morskih sisavaca (Naval Marine Mammal Program – NMMP) dupini rade zaron, a nakon što pronađu sumnjiv predmet na dnu označe ga posebnim markerima, a potom ostatk posla obavljaju ronioci mornarice.

-Ne možemo specifirati koliko područja možemo pretražiti dok smo ovdje. To ovisi o tome koliki broj dupina radi pretragu, ali imamo smjernice našeg Ministarstva obrane i vaše Vlade koja područja pretraživati prvo. Naravno prioritet su nam područja gdje ima više ljudi – rekao nam je Bob Olds, ispred NMMP-a.

-U isto vrijeme imamo i dosta ekipa koje s površine pretražuju. Što god da nađemo prijavimo, i nakon toga ronioci se spuštaju i slikavaju, a nakon toga ide identifikacija predmeta – rekao je Olds.

Pročitajte još

KAKO DO NOVIH STANOVA? Dubrovniku nedostaje oko 500 smještanih jedinica za radnike

Andrea Falkoni Račić

HOTELI KOJI NE OTVARAJU VRATA GOSTIMA Na tisuće postelja izvan funkcije

Andrea Falkoni Račić

[FOTO] NA DANAŠNJIM MISNIM SLAVLJIMA Oproštaj don Roberta od župljana sv. Mihajla

Dulist