Kultura

AKTUALNO U STALNOM POSTAVU ‘Na Dančama’ Ivane Dražić Selmani uz razgovor s umjetnicom

Ivana Selmani MSU razgovori

U ciklusu ‘Aktualno u stalnom postavu’ predstavlja se ove srijede u Muzeju suvremene umjetnosti nedavno postavljeno djelo dubrovačke umjetnice Ivane Dražić Selmani, ‘Na Dančama’.

Rad naslovljen Na Dančama sastoji se od šesnaest crteža minijaturnih dimenzija, malo veće od poštanske marke, te privatnih pisama, pri čemu umjetnica obiteljsko sjećanje pretvara u društveni, objektivni čin. Originalno pismo, pisano i poslano 1941. godine, usred strahota Drugog svjetskog rata, neimaštine, nedostatka posla, straha i neizvjesnosti, u radu Ivane Dražić Selmani (Zagreb, 1972), kao da nosi poruku neobjašnjive lakoće postojanja.

Crteži umjetnice, nastali na temelju obiteljskih fotografija snimljenih početkom četrdestih godina prošlog stoljeća, s prizorima dolaska, kupanja i odlaska s Danča, jednog od najstarijih dubrovačkih kupališta, sastavni su dio te „obiteljske kronike“. Umjetničinom crtačkom intervencijom, kako kaže kustosica Leila Topić, prizori prestaju biti tek puki memento. Riječima same umjetnice oni su „zabilježeni trenutak dokone zabave ili zrnca u idealiziranoj slici obiteljske historije, prerastajući uski okvir trenutka koji su uhvatili.“

U razgovoru s umjetnicom saznat će se kako je nastalo to trenutno najmlađe djelo u stalnom postavu Zbirki u pokretu, zašto je smješteno u cjelini Drugo lice prvo lice , te koje mjesto ono zauzima unutar autoričina opusa.

Razgovor s umjetnicom vodi Nada Beroš, voditeljica Pedagoškog odjela i suautorica stalnog postava Zbirke u pokretu.

Izvor: MSU

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist