Crna kronika

AKO STE HRVAT U GRČKOJ, DOBRO TO SAKRIJTE Stvara se uznemirujuća klima zbog huligana

PXL 080823 102142081
08.08.2023., Atena, Grcka - Policija radi ocevid nakon velikih navijackih nereda u kojima je zivot izgubio navijac AEK-a uoci utakmice AEK - GNK Dinamo. (08.08.2023., Atena, Grcka - Policija radi ocevid nakon velikih navijackih nereda u kojima je zivo

Domaći i strani mediji popratili su današnju situaciju u Ateni gdje je preminuo navijač AEK-a (29) nakon sukoba s navijačima Dinama. Danas se upravo u Ateni trebala u 20:45 odigrati prva utakmica trećeg pretkola Lige između aktualnog hrvatskog prvaka Dinama i grčkog AEK-a.

Iako je zabranjeno prisustvo gostujućih navijača na utakmicama trećeg pretkola Lige, dio navijača Dinama uspio je doći zbog propusta grčke policije. Iako dokumenti dokazuju da su dobili točne informacije od nadležnih službi, oni nisu poduzeli ništa, što je rezultiralo divljačkim incidentima i ubojstvom 29-godišnjaka, pišu Sportske novosti.

UEFA je zatim odobrila zahtjev za odgađanjem utakmice, te će se prva utakmica Dinama i AEK-a u Zagrebu igrati u utorak 15. kolovoza od 20 sati, a uzvratna četiri dana kasnije u Ateni.

– Ako ste Hrvat i trenutačno ste na ljetovanju u Grčkoj, dobro to kamuflirajte, ne ističite se i ne pokazujte odakle ste, posebno ako ste na odmoru s obitelji, dobronamjerna je poruka koju je hrvatskim građanima iz grčke metropole uputio Georgious Mazias, novinar i direktor grčkog dnevnog sportskog lista, prenosi Jutarnji.

Mazias je istinski zabrinut za ono što se događa u Ateni i zbog onog što potencijalno tek slijedi poslije tragičnog ubojstva grčkog navijača AEK-a s kojim je Dinamo trebao odigrati utakmicu kvalifikacija za Ligu prvaka. Grčki se mediji nadmeću u ocrnjivanju Dinama, njihovih navijača i Hrvatske općenito nakon što su navijači Dinama unatoč zabrani doputovali u Grčku i izazvali ili samo bili dijelom kaosa u kojem je potvrđena smrt nesretnog 29-godišnjaka Michalisa Katsourisa. Svjedoci su za grčke portale ispričali da su nesretnika s poprišta nereda “odnijeli krvavog” te da je ovaj unatoč nadljudskim naporima liječnika skončao od “nekoliko uboda nožem”.

Kako prenose grčki mediji “navijača AEK-a izboli su huligani Dinama”. Pogodili su arteriju na ruci, zbog čega je ovaj iskrvario. Ozljeda je uzrokovala njegovu smrt u bolnici. Kao da nije bilo dovoljno što je 29-godišnjak pao, ostali huligani su ga gazili i udarali palicama po glavi dok je ležao na zemlji, napisao je jedan portal.

– Situacija se iz sata u sat mijenja, mijenja se zapravo iz minute u minutu i stalno se doznaju nove – neke prave, a neke neprovjerene informacije o incidentu u kojem je, nažalost, izgubljen jedan mladi život. Tijekom jutra u utorak mnogi su novinari po zadatku otišli u “Nea Filadelfeia”, u dio grada gdje se zločin dogodio, a ljutiti navijači AEK-a napali su ih i razbili im kamere. Mnogi su jako bijesni i traže nekakvu odmazdu. Bojim se da na ovome neće stati i da će ova priča imati nastavak. Možda ne sada i odmah, ali navijačka “kultura” ne prašta i ne zaboravlja, strahuje Mazias koji je ponovio poruku s početka “priče”:

– Nažalost, čini se da sve to nije ograničeno na navijače AEK-a, inače “prirodno” ljevičare koji imaju loše odnose s Dinamovim navijačima koji su na glasu kao desno orijentirani. Kako sada stvari stoje, mediji, društvene mreže i javnost nesvjesno će stvoriti netrpeljivost prema Dinamu i njihovim navijačima, ali i Hrvatima općenito. To sad više apsolutno nema nikakve veze s nogometom. Mi smo u Grčkoj, opet nažalost, cijelo vrijeme pod nekim tenzijama kad je nogomet u pitanju; svako malo događaju se slične stvari, no ovo je prvo ubojstvo ili smrtni slučaj koji ima internacionalni karakter te je dobio ozbiljniju dimenziju.

Za očekivati je i nadati se da se ništa loše neće događati niti da će netko od hrvatskih građana nastradati, no u Ateni i cijeloj Grčkoj stvorena je upravo takva “klima”. Ono najgore ipak treba očekivati i potrebno je “puhati na hladno” kad se to već nije učinilo ranije jer su i vrapci na granama znali da navijači Dinama ipak putuju u Atenu.

– Sve je u potpunosti ludo, vlada pravi kaos. Naravno, ne u konkretnom smislu, ne događaju se novi neredi, već u glavama ljudi. Komentari su začuđujuće negativni, mnogi traže neki vid “osvete”. Sve skupa ima dodatnu širinu jer su u priču uključene navijačke skupine i “strukture” iz Srbije s kojima su one iz Hrvatske, ali i Grčke ili u bratskim ili u “ratničkim” odnosima.

– Navijači Panathinaikosa “dobri” su s onima iz Dinama, PAOK-ovi su s onima iz beogradskog Partizana, Olympiacosovi sa Crvenom zvezdom. Nacije, vjere, “ideološki predznaci”, i tako dalje i tako dalje…Sve to skupa više nema nikakvog smisla, zaključio je Mazias.

Najnovije informacije o postupku istrage su da su privedeni hrvatski navijači odvedeni na DNA testiranje, a ubojica je ostavio tragove na preminulom navijaču i sada se za njim traga. Tijekom cijeloga dana grčka policija provodi racije, priveli su sedmoricu navijača na granici sa Sjevernom Makedonijom, a jednoga u busu prema Albaniji.

– Prema neslužbenim informacijama, policija ima otiske ubojice, a navodno se radi o grčkom državljaninu – otkrio je reporter Dnevnika Nove TV.

Pročitajte još

U LOVIŠTU Ukrajinka uništila šumu, ugrozila stanište ptica, gradila bez dozvole…

Dulist

UBOJSTVO U POKUŠAJU NA KORČULI Nožem nasrnuo na izvanbračnu suprugu i teško je ozlijedio

Dulist

Državljanin BiH (36) vozio s 3 promila alkohola

Dulist