Aktualno

Ako ste danas tužni ili bezvoljni, otiđite se okupati jer i znanstvenici dokazuju kako nas plivanje čini sretnima

uvalica kupanje015

Mnogima od nas plivanje donosi toliko radosti. I kakav god intenzitet vašeg plivanja bio, osjećaj ostaje isti – čini vas sretnim. Tjelesna aktivnost uvijek je važna, ali tijekom vrućih ljetnih dana teško nam se natjerati na neko zahtjevnije vježbanje ili kretanje, a nije ni zdravo naprezati se kada sunce prži i ne da nam disati.

Znanstvenici s Princetona donijeli su zaključak koji će nas u ovim ljetnim vremenima najviše oduševiti, a riječ je o odgovoru na pitanje koja to fizička aktivnost najbrže podiže razinu hormona sreće i stopira negativu, a riječ je o – plivanju. Donosimo vam četiri dokaza zbog kojih je to zaista tako, kako piše Zadovoljna.hr.

Sredstvo za ublažavanje stresa

Tijekom plivanja istežete, stežete i opuštate mišiće dok istovremeno dišete ritmično, a to na vas djeluje umirujuće. Osim toga, plivanje potiče oslobađanje moždanih kemikalija poput serotonina koje utječu na vaše raspoloženje i proizvodi hormon koji smanjuje stres. Već samo kratko plivanje već može biti vrlo učinkovito za oslobađanje od stresa.

Raste nivo hormona sreće

Plivanje je baš za svakoga, a potiče oslobađanje moždane kemikalije endorfina koja smanjuje percepciju boli i kao nuspojava čini nas sretnima i daje nam osjećajprirodnog uzbuđenja, što je osjećaj opuštene euforije, uzbuđenja i užitka, ma jednostavno predivan osjećaj nakon plivanja.

Banner 300x250 DU 1
Jačanje mozga

Vježbanje općenito povećava dotok krvi u mozak, no tijekom plivanja taj se učinak pojačava zbog činjenice da ste uronjeni u vodu. Studija je pokazala da boravak u vodi povećava protok krvi u mozgu, a ravnomjeran protok krvi dovodi kisik i hranjive tvari u mozak, a odnosi ugljični dioksid i toksine iz mozga. To je neophodno za optimalno funkcioniranje mozga i mentalno zdravlje.

Plava boja

Plava boja mora djeluje umirujuće, sam pogled na nju može nas učiniti smirenijima i sretnijima. Dakle, sljedeći put kada osjetite radost nakon što ste se bacili u more, možete pokazati zahvalnost svojim moždanim kemikalijama koje dokazuju koliko je plivanje zapravo mentalno korisno.

Pročitajte još

(FOTOGALERIJA) Terasa Revelina pretvorena u središte sporta i plesa na #BeActive Nightu

Dulist

Uspješna Europska noć istraživača u Dubrovniku: Nauka pod zvijezdama privukla brojne posjetitelje

Dulist

ĐIR PO LAPADU Idealan dan za kupanje i šetnju uz more

Dulist.hr