Grad

AKO NEMA GRADA U KOJEM ŽIVE!? Kako iznajmljivači doskaču ‘mani’ sustava za prijavu gosta – eVistora?!

e visitor 1

eVisitor je informacijski sustav za prijavu i odjavu turista. Namijenjen je, logično, svim privatnim iznajmljivačima koji imaju obvezu u roku od 24 sata nakon prijema gostiju u smeštaj unijeti tražene podatke u sustav. Podatci koje su iznajmljivači obvezni prijaviti za svakog gosta, uz naravno naziv objekta u kojem boravi, datuma dolaska i predviđenog odlaska i sati check in-a i check out-a su: vrsta i broj isprave (putovnica, osobna iskaznica, vozačka dozvola), ime i prezime, datum rođenja, država i grad prebivališta.

Kod ovog zadnjeg dolazi do problema. Naime, u većini stranih isprava nema podatka o gradu prebivališta, već je samo upisan grad rođenja osobe. Stoga pri upisu podataka većina iznajmljivača priznaje da se ‘snalaze’ na način da na mjestu gdje treba upisati grad prebivališta upisuju grad rođenja. Međutim, čest je slučaj da je osoba rođena u jednoj državi, a živi u drugoj.

-Kad je takav slučaj, pa primjerice gost živi u Italiji, a rođen je primjerice u Londonu, upišem Rim. Ili neki drugi talijanski grad. I to rade svi moji prijatelji i poznanici koji iznajmljuju. Jer nema druge! Neki doduše pitaju same goste, ali nejasno mi je kako je sustav tako, a moram reći glupo osmišljen, da je mjerodavno ono što ti gost kaže, a ne da se povelo računa da se upisi vrše prema službenim podatcima sa službenih isprava – rekla nam je jedna iznajmljivačica, a kontaktirali smo ih više i svi nam potvrđuju da se koriste istom praksom.

putovnica 1

-Većina sada, pa tako i ja, ispred apartmana imam postavljen key box, gost dobije šifru i ulazi sam. Tako da prijavu vršim na način da ih preko maila ili whats upa zatražim da mi fotografiraju dokumente i onda upišem ono što piše na dokumentima. A grada prebivališta u pravilu nema. Ako je riječ o domaćim ljudima, Srbima… nije problem, jer u našim dokumentima piše grad prebivališta, ali na većini stranih isprava ne piše, nego samo grad rođenja. Mišljenja sam da je prilikom kreiranja eVisitor-a trebalo navedeno razmotriti i sustav prilagoditi navedenome – kazala nam je druga iznajmljivačica.

Evidentno je da praksa upisivanja grada rođenja umjesto prebivališta opće prihvaćena među privatnim iznajmljivačima, ali ne njihovom krivnjom, pa se svakako nameće ne čak ni pitanje, već zaključak, da bi se postojeći sustav u svakom slučaju trebao razmotriti. Jer problem postoji i treba ga rješavati na način da se omogući ljudima da svoju zakonsku obvezu ispunjavaju na adekvatan način.

Pročitajte još

TURISTIČKI REZULTATI SRPNJA od 80 tisuća turista u županiji, 24 tisuće ih je u Gradu!

Dulist.hr

IZVRSNI REZULTATI PK JUGA Gradonačelnik ugostio plivače

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist