DuList IN

Akademik Božo Lučić: Kako napraviti savršeni čokoladni ganache

cokoladni ganache

Zanima vas recept za nepogrešivu čokoladnu kremu? Onu kojoj ni najstroža nepca neće imati što zamjeriti? Meni je osobno ovaj najdraži i zato Vam ga preporučam. Osnova sadržava samo dva sastojka. Ta slatka neodoljiva krema zove se čokoladni ganache /ganaš/ i ima više lica – može biti glazura, čokoladni umak, čokoladna krema ili pak punjenje za praline ili čokoladne tartufe.

Sve to možete dobiti od dva sastojka: čokolade i vrhnja. Slatko vrhnje zagrijete gotovo do vrenja i potom ga prelijete preko nasjeckane čokolade pa miješate dok ne dobijete glatku smjesu. To je sve. Omjer čokolade naspram vrhnja varira ovisno o tome za koju vam namjenu ganache treba i na kojoj ćete ga temperaturi posluživati. Ako želite napraviti čokoladne tartufe ili kremu kojom ćete nadjenuti tortu, treba vam omjer od 50 ml vrhnja na 100 g čokolade. A ako pak želite glazuru, napravite je u omjeru 1:1, tj 100 ml vrhnja na 100 g čokolade. Ganache treba ostaviti u hladnjaku da se stisne, no ne smijete ga hladiti predugo jer može postati pretvrd (a to je nepoželjno u svim slučajevima osim ako radite tartufe). Jednako tako, ohlađeni ganache možete tući mikserom kako biste mu povećali volumen, a tako napravljeni ganache (kao ovaj na našoj slici) odličan je za ukrašavanje cupcakes ili torti. Po želji, ganacheu za malo sjaja i lakšu mazivost možete dodati i 20 g maslaca na 100 g čokolade. Osim toga, ganache je izvrsna podloga za svakojake arome pa željeni okus možete dodati prilikom miješanja čokolade s vrhnjem.

Akademik Božo Lučić

Pročitajte još

Nikola Batinović emotivnom izvedbom u Superstaru rasplakao Severinu

Dulist

FOTOGALERIJA Dan je savršen za šetnju po Gradu

Dulist

MLADA FOTOGRAFKINJA O PROJEKTU U TRSTENOME Leonardino dubrovačko podvodno kraljevstvo

Andrea Đurasović