Aktualno

Agencije: Zabrana je Vlahušićeva samovlast

bus pile turisti 01

Nakon što je gradonačelnik Vlahušić putem službenih stranica Grada Dubrovnika poručio kako će naći načina da zabrani agencijama koje ne plaćaju naknadu za zaustavljanje na Pilama, iskrcaj putnika na tom predjelu, reagirale su i same agencije.

U ime Applicon toursa, Gulliver travela, Elite travela, MSC krstarenja, Ree Dubrovnik, Dubrovnik Travela, Aragose priopćenje potpisuje odvjetnik Ante Kačić. Tekst prenosimo u cjelosti.

Ovim putem, u cilju informiranja javnosti, prisiljen sam reagirati u ime svih klijenata koje zastupam i koji su navedeni u zaglavlju ovog reagiranja. Sadržaj tog teksta u suprotnosti je s vrednotama priznatim Ustavom Republike Hrvatske koji u čl. 49. st. 2. jamči poduzetničke i tržišne slobode: "Država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu. Zabranjena je zlouporaba monopolskog položaja određenog zakonom."

Iz citirane odredbe Ustava razvidno je da se niti Zakonom ne može ograničavati tržišna sloboda, a kamoli aktima lokalne uprave i samouprave, pa pozivanje određenih tržišnih subjekata (cruising kompanija) na izbjegavanje korištenja usluga drugih subjekata (turističkih agencija) predstavlja kršenje Ustavom zajamčene slobode tržišta.

Poduzetnička i tržišna sloboda temelj su gospodarskog ustroja Republike Hrvatske, a država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj.

Prihodi jedinica lokalne samouprave moraju biti razmjerni njihovim ovlastima predviđenim Ustavom i Zakonom.
Određivanje i ubiranje naknada u cilju financiranja jedinica lokalne samouprave mora biti utemeljeno na zakonu, odnosno na drugom propisu donesenom u skladu sa zakonom. Ima li Sanitat Dubrovnik d.o.o. valjani pravni temelj potraživati od turističkih agencija naknadu za zaustavljanje autobusa na kolniku ceste na predjelu Pile i Ploče, ili pak za to nema uporište, odlučit će nepristrani sud svojim pravorijekom.

Navodi o eventualnim zabranama zaustavljanja autobusa na kolniku ceste na predjelu Pile, koje također nije na zakonu ovlašteno donositi nijedno tijelo jedinice lokalne samouprave, mogu se tumačiti isključivo kao sredstvo nedopuštene i nezakonite prisile i samovlasti, u  ostvarenju dvojbenih zahtjeva, što opet ostavlja mogućnost pokretanja zakonom predviđenih postupaka, sa vrlo izglednim ishodom u cilju zaštite povrijeđenog prava.

Zakon niti jednom odredbom ne propisuje ovlaštenje pravne osobe koja obavlja komunalnu djelatnost da autonomno uredi i odredi prisilnu naplatu dospjelih, a nepodmirenih dugovanja putem zabrane korištenja kolnika ceste, već se u konkretnom slučaju naplata potraživanja, ako za to postoji pravni temelj, treba ostvarivati u parničnom i ovršnom postupku, na temelju i u skladu s odredbama mjerodavnih zakona, odnosno propisa koji čine objektivni pravni poredak Republike Hrvatske.

Pozivanje na "cijenu koštanja djeteta" u osnovnoj školi, krajnje je neprimjereno, a u kojoj je to funkciji neka procjene čitatelji. Time se kod čitatelja izaziva osjećaj prijezira i moralne osude prema turističkim agencijama prikazujući ih kao subjekte sklone izbjegavanju sudjelovanja u sufinanciranju troškova osnovnih škola, iako je njihov jedini "grijeh" što u odgovarajućem postupku pred za to nadležnim tijelima namjeravaju opovrgnuti postojanje obveze plaćanja naknade za zaustavljanje autobusa na kolniku ceste.

Zaključno, tijela jedinica lokalne samouprave, niti jednim propisom nisu ovlaštena zabraniti korištenje, zaustavljanje ili kretanje kolnikom na javnoj nerazvrstanoj cesti u koju nedvojbeno spada i kolnik na platou Pila.
U ovakvoj pravnoj i životnoj situaciji svakodnevno se nalazi na tisuće pravnih subjekata u Republici Hrvatskoj, pa nitko ne pribjegava primjeni sile, nego strpljivo očekuje odluku nadležnog suda.

Pročitajte još

Promjena radnog vremena Policijske uprave dubrovačko-neretvanske

Dulist

(FOTO) Pogledajte tko se danas sve našao na Lapadskoj obali

Dulist

TUŽNA VIJEST Napustio nas je dubrovački branitelj Ivica Devčić

Dulist