Grad

“Afitajmo Vlahušiću pa nek proba izdržati buku!”

zbor gradjana 9

Nastavak Zbora građana povijesne jezgre, održan u dvorani Pape Ivana Pavla II., nametnuo je i na vidjelo izveo poznate probleme iz života građana grada u zidinama.

Teme različite, od dostave i karića, preko buke i igrališta za djecu, još jednom su poslužile kao dokaz kako stanovnici Grada ustaju se i liježu s bezbrojnim ugrozama s kojima teško ili nikako ne izlaze na kraj.

Na Zboru su se spominjali karići, traktori i viljuškari. Tko smije, a tko ne brujati kroz gradsku jezgru? Smiju li viljuškari stvarati buku u ulici Miha Pracata, voze li kamioni prebrzo u pješačkoj zoni Ulice svetog Dominika, zašto i nakon 15. lipnja mali traktori bruje kroz ulicu Pobijana od 7 do 16 sati? Na sva ta pitanja nije se pronašao odgovor, a i ako jest nitko s njim nije bio zadovoljan.

– Ne postoji politička volja da bi se išta promijenilo. Kako probuditi tu volju? – pitao se Stijepo Rudenjak, dok su neki pak ipak bili bliži konkretnim problemima. Puno je bilo nezadovoljnih i po pitanju buke. Mnogi su svjedočili materijalnoj šteti, neki od njih su ulazili u više ili manje (ne)uspješne sukobe (pa i fizičke) s vlasnicima lokala, drugi ‘topili’ slušalicu telefona zoveći Policiju i Sanitarnu inspekciju. Smetaju zvučnici ispred Cele, tragači za bocama na odlagalištu smeća iza Gospe, dobro raspoloženi turisti, pa perači Straduna i susjednih ulica, čak i Ljetno kino Jadran!

Redali su se prijedlozi. Neki kažu:
– Afitajmo stan ovima iz gradske uprave pa nek provaju izdržat tu buku!
Drugi pak smatraju kako bi na ključnim punktovima u Gradu trebalo postaviti mjerače decibela.

Nit koja je na specifičan način povezala sve navedene probleme bila je tromost i nerad gradskih komunalaca. Kako se do njih može doći, koliko ih je uopće i kako rade, samo su neka od pitanja ogorčenih građana.

– Mi smo bespomoćni, nemamo se kome obratiti. Zašto bi mi bili žbiri, ako od poreza plaćamo te komunalce da rade svoj posao? Komunalci trebaju raditi, a ne sjedati po kafićima. Možda da podmitimo redare, pa tko da više! – ističu stanovnici povijesne jezgre, zaključujući kako je jasno da se Zakon o buci ne provodi, te dodajući kako ih neki komunalni redari, kad im podnesu prijavu, ‘cinkaju’ vlasnicima lokala pa imaju puno više problema.

– Ovo je nekad bila Republika, a sad smo kotar! – zaključio je netko iz publike.

Bilo je i prijedloga da se građani organiziraju u udrugu, kako bi bili stranka u postupku donošenja Plana upravljanja povijesnom jezgrom.

Pročitajte još

Radovi na sanaciji suhozida u ulici Vlaha Bukovca trebali bi započeti u najkraćem mogućem roku

Dulist

STATISTIKA JUČERAŠNJE KATASTROFE 90 posto vozila dubrovačkih tablica!

Dulist

DOMINKO RADIĆ UPOZORAVA Na moru vlada kaos, sreća pa nemamo mrtvih, još!

Ivana Mijić Vulinović