Grad

AFERA PLAŽA Marinko Benić iz Zalazaka sunca optužuje županiju, najavio je tužbu protiv države

plaza uvala lapad
DCIM100MEDIADJI_0012.JPG

Američki investitori pripremaju se potražiti zaštitu svojih prava tužbom protiv Republike Hrvatske za ulaganja na prostoru plaže u Uvali Lapad. Najavio je to Marinko Benić likvidator društva Dubrovački zalasci sunca d.o.o.

U svom je očitovanju naveo kako neće komentirati sudske odluke, te podsjetio kako su prije deset godina ‘počinjene određene pogreške tijekom provedbe natječaja za dodjelu koncesije’. Banke su se, naveo je Benić, još 2017. godine povukle iz projekta te su investitori od tada financirali projekt iz vlastitih sredstava.

-Kao jedna od posljedica toga, projekt nikad nije dovršen u skladu s planom koji je bio propisan natječajem. Kad je Visoki upravni sud konačno poništio koncesiju krajem 2020. godine, zajedno sa Županijom angažirali smo nezavisnog revizora da sukladno zakonu provede procjenu ulaganja, kako bi se utvrdio neosporan iznos koji je uložen te iznos na koji imamo pravo povrata od strane Županije i Republike Hrvatske. Trošak procjene u cijelosti je snosila Županija – navodi se u očitovanju poslanom medijima.

Iz Dubrovačkih zalazaka sunca su očekivali, izložili su, kako će ‘procijenjeni iznos biti podloga za nagodbu sa Županijom oko povrata barem dijela ulaganja, koje višestruko nadmašuje obveze Dubrovačkih zalazaka sunca, te bi se iz povrata ulaganja u likvidacijskom postupku namirile sve obveze društva’.

-Nažalost, Županija nije izvršila povrat niti dijela ulaganja te je posljedično društvo sada u stečaju. Istodobno, država je pokrenula izvanredni pravni lijek kako bi se eventualno poništila odluka Visokog upravnog suda i vratila koncesija, ali svi razumni rokovi za odluku su već odavno istekli. U međuvremenu su Dubrovački zalasci sunca gomilali gubitke kao posljedicu nedovršenosti projekta. Sve mogućnosti dodatnog zaduženja su propale, pogotovo nakon što je glavni investitor g. John R. Alm preminuo. U više navrata smo nudili Dubrovačko-neretvanskoj županiji izlaz iz nastale situacije koji je ne bi stajao niti eura, nagodbu kojom bi se raspisao novi natječaj za koncesiju, a novi koncesionar bi isplatio naša ulaganja u plažu Sumratin. Nažalost, Županiji je bilo važnije dokazivati da u natječaju raspisanom prije 10 godina nije bilo greške, nego razriješiti sudbinu plaže Sumratin ili podmiriti gubitke stranog investitora. Investitor trenutno razmatra druge pravne mogućnosti zaštite svojih interesa koje su mu na raspolaganju. Društvo Dubrovački zalasci sunca d.o.o. u međuvremenu je u cijelosti isplatilo potraživanja zaposlenika te ostaje predano odluci da se dobavljačima da prioritet prilikom daljnjih isplata – naveo je likvidator Društva Marinko Benić,  zaključujući kako će investitori zaštitu svojih prava potražiti tužbom protiv Republike Hrvatske.

 

Pročitajte još

Nakon Lapada, rukohvati postavljeni u još 10 pješačkih ulica na području Montovjerne i Gruža

Dulist

Preminuo dubrovački glazbenik Ivano Bogoje – Bozga

Dulist

Domobran Dubrovnik poziva na ‘Elafitsko hodočašće 2024.’

Dulist