Politika

80% prihoda od koncesije za žičaru ide Gradu

sdp press

Olga Muratti predsjednica dubrovačkog SDP-a i Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, kandidat SDP-a za gradonačelnika Niko Šalja i direktor Luke Dubrovnik Božidar Memed održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o koncesijskim odobrenjima te o radu Luke Dubrovnik.

– Ovakvih konferencija bit će znatno više, organizirat ćemo radne, tematske konferencije na kojima ćemo govoriti što mislimo raditi kada dobijemo mandat, u što sam uvjerena – istaknula je uvodno Olga Muratti.

– Koncesije i koncesijska odobrenja su značajni segment rada svih primorskih gradova i općina. Grad Dubrovnik upravlja većim dijelom pomorskog dobra i ostvaruje oko 4 milijuna kuna prihoda od koncesijskih odobrenja. Taj prihod se sada koristi kao namjenski za uređenje pomorskog dobra. No nismo potpuno zadovoljni načinom na koji se koristi jer su izostali neki projekti. U slijedećem mandatu trudit ćemo se to poboljšati onako kako Dubrovnik to zaslužuje – istaknuo je Niko Šalja naglasivši kako dijelom pomorskih dobara upravlja Dubrovačko-neretvanska županija i Županijska lučka uprava što stvara pomutnju kod građana.

– Na nedavnom sastanku s ministrom Hajdaš Dončićem razgovarali smo upravo na tu temu. Nameće se pitanje je li potrebno to upravljanje objediniti pod jednu kapu ne umanjujući vrijednost kolega u Županiji i Županijskoj lučkoj upravi – dodao je Šalja istaknuvši kako će nastojat objediniti upravljanje pomorskim dobrom.

– Prošlog tjedna u ministarstvu razgovarali smo i o Zakonu o koncesijama na žičare. Naša nastojanja bila su da prihod od žičare ostane Gradu, i predviđa se da veći dio prihoda uistinu i ostane Gradu. Neslužbeno i do 80 posto, a prema našim planovima prihod bi upotrijebili na uređenje padina Srđa – naglasio je.

Direktor Luke Dubrovnik Božidar Memed dodao je kako je ta tvrtka od velike vrijednosti za Grad Dubrovnik.

– Imamo interesa svu dobit uložiti u infrastrukturu Grada. To nam je i bila želja kad smo se javili na natječaj za dobivanje koncesije za grušku marinu – istaknuo je Memed dodavši kako Luka Dubrovnik ima sredstva za taj projekt, kao i iskustva jer još od 1961. ima marinu u gruškom zaljevu.

Naglasio je i kako je ukupni prihod Luke Dubrovnik 2009. iznosio 17 milijuna i 500 tisuća kuna, 2010. 19 milijuna i 100 tisuća kuna, 2011. oko 25 milijuna kuna, a prošle oko 23 milijuna i 500 tisuća kuna, dok su se ukupni rashodi zadržali na 17 milijuna kuna.

– Stoga tražimo da se odbije nelegalna ponuda gospodina Pašalića, zbog čega smo podnijeli tužbu . Nadamo se povoljnom rješenju tužbe, da bi mogli početi s gradnjom komunalne i komercijalne marine – istaknuo je Memed.

– Pokrenut je upravni postupak, jer ono što se pretpostavlja graditi nije u skladu s UPU-om, to je srž tužbe – dodao je Niko Šalja.

– Kada će se tužba razriješiti ne mogu reći, jer mi na to ne možemo utjecati. Tužba je došla pred sud, a uskoro ćemo poslati požurnicu – dodao je Memed

Na novinarsko pitanje zbog čega smatra da je Pašalićeva ponuda nelegalna, Božidar Memed odgovorio je kako i Atlantska plovidba i Luka Dubrovnik smatraju "da se nije poštivao zakon i da su se zataškavale informacije".

– Bilo mi je teško doći do dokumentacije koja je predana. Atlantska i Luka Dubrovnik inače su sufinancirali UPU, a kad sam vidio da se prema Pašalićevom projektu ispred fakulteta misli graditi platforma od 1500 kvadrata, što nije moguće prema UPU, tražio sam od Grada da to provjeri. A da njegova ponuda nije legalna pokazat će vrijeme, jer neće moći graditi po svom idejnom projektu, već po nekom drugom – odgovorio je Memed.    
 

Pročitajte još

NOVA DRAMA U DOMOVINSKOM POKRETU “Ova stranka više ne postoji, radi se o primitivnoj bandi”

Dulist

Mišo Krstičević odlazi s dužnosti gradonačelnika Ploča, grad će voditi Ivan Marević

Dulist

Vlada uvodi porez na nekretnine, a navodno će se povećati i plaće

Dulist