Zanimljivosti

700 godina ljekarne Male braće: U samostanu se čuva jedna od najznačajnijih starih vaga na svijetu

vaga mala braca

Ljekarna Male braće posjeduje više različitih jednostavnih „kantara“, sprava za mjerenje materijala, kao i apotekarskih vaga, koje su bile baždarene na stare dubrovačke mjere. Ipak, među najoriginalnije i ljepše vage, ubraja se ona koja se nalazi na recepturnom stolu stare ljekarne, a smještena je u drvenom ormariću sa staklenim stjenkama naprijed i sa strane. Prednja stjenka ormarića služila je kao vrata koja su se otvarala kod upotrebe vage. Vaga je dijelom pozlaćena, a vjerojatno potječe iz 16. stoljeća. Ormarić pripada klasicizmu s kraja 18. stoljeća. U podnožju je plitka ladica, a sam ormarić dimenzija je oko 58 x 39 x 11 cm. Unutarnja pozadina ormarića ukrašena je oslikanom kožom iz 17. stoljeća. Osim ukrasne funkcije, ova vaga imala je važnu ulogu kod preciznih, centigramskih mjerenja, pa se ubrajala među najvažnije sprave u ljekarni, odnosno u laboratoriju. U ormarić je smještena i zbog toga da bi bila zaštićena od propuha i od prašine, kako ni ti faktori ne bi utjecali na točnost mjerenja.
Jedna slična pozlaćena vaga iz 16. stoljeća, ali bez ormarića, čuva se u povijesno-apotekarskom muzeju sveučilišta Basel u Švicarskoj, osnovanom 1924., koji vrijedi za jedan od najvećih i najvažnijih ljekarničkih muzeja na svijetu. A zašto taj grad ima toliko apotekarsko blago otkriva činjenica da je imao ljekarnu već 1250. godine.
Samostan čuva i sličnu nešto noviju centigramsku vagu, koja je također bila u upotrebi u ljekarni, a zaštićena je drvenim ormarićem koji ima staklene stjenke sa sve četiri strane. Kod upotrebe vage potrebno je bilo podići u vis prednju staklenu stjenku.

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist