Kultura

69. IGRE Završen ciklus majstorskih radionica

igre radionice pires 2

Posljednja od ukupno tri međunarodne majstorske radionice namijenjene mladim glazbenicima koje su se ovog ljeta održale na Dubrovačkim ljetnim igrama, vođene od strane vrhunskih glazbenika svjetske reputacije, predstavljena je u utorak navečer festivalskoj publici u Kneževu dvoru gdje je održan završni koncert pijanističke radionice Marije João Pires.

Ova radionica dio je projekta pod nazivom Partitura, a voditelji su, uz slavnu portugalsku pijanisticu, bili i Miloš Popović, pijanist pokreta Partitura te Giuseppe Ravì, osnivač Respiro e Movimento®.

Naglasak radionica u okviru projekta Partitura je na prijenosu znanja no u skladu s društvenim i kulturnim ciljevima projekta, što nije samo podjela tehnike i znanja već i izoštravanje glazbene osjetljivosti te stvaranje osobnog odnosa s glazbom. Radionica je okupila mlade nadarene glazbenike; 6 aktivnih polaznika, 2 pasivna te 3 slušača u dobi od 17 do 32 godine, koji su u Dubrovnik stigli iz Poljske, SAD-a, Tajvana i Hrvatske.

-Bila sam na mnogo majstorskih radionica, ali ovo je prvi put da sam u ovako prijateljski nastrojenom i toplom okruženju. Svi smo jako bliski, surađujemo i otkrivamo nove stvari zajedno – kazala je polaznica radionice Jiana Peng.

Uz polaznike koji su izveli izbor iz repertoara radionice, na koncertu u Dvoru nastupili su i njihovi mentori Maria João Pires i Miloš Popović, koji su oduševljenu publiku nagradili i glazbenim dodatkom, odsviravši Romansu u a-molu Sergeja Rahmanjinova skupa s polaznicom Jianom Peng koja je zaključila službeni dio sinoćnjeg programa.

Uz pijanisticu Mariju João Pires, sedmodnevne radionice su na 69. Igrama održali i violinist Stefan Milenković te tenor Krešimir Špicer, a zahvaljujući donaciji zaklade Caboga Stiftung te u suradnji s Umjetničkom školom Luke Sorkočevića. Dubrovačke ljetne igre majstorske radionice provode u skladu sa svojom misijom koja naglasak stavlja na edukacijske programe za mlade umjetnike.

Pročitajte još

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist