Zanimljivosti

60 TISUĆA OBJAVA, 2.712 ČLANOVA Iza grupe ‘Dubrovnik nekad’ je 12 godina uspješnog rada

dubrovnik nekad muzicka umjetnicka103

Facebook grupa ‘Dubrovnik nekad’ koja okuplja brojne zaljubljenike u naš grad i njegovu baštinu danas salvi 12. rođendan! Tim povodom administrator grupe, gospar Ivo Batričević, napisao je i kratak osvrt na rad grupe u proteklom razdoblju.
-U proteklih 12 godina rada grupe bili smo vrijedni te smo postavili oko 60.000 objava: kartolina, fotografija, dijapozitiva, slika, filmova i njihovih scanova, videa s YouTube-a. Također smo postavljali objave s temom: ekocid, kulturocid, život u Gradu, vremenske prognoze, meteo alarme, info i zanimljivosti. Bili smo posebno aktivni po pitanju sječe stabala i nekontrolirane betonizacije, zagađenja kupališta s fekalnim vodama, nekontrolirano zagađenje okoliša plastikom, aluminijem itd. Mi smo također dio globalnog zatopljenja planeta Zemlje zbog onečišćenja kopna, mora i zraka te sve to osjećamo na ekstremnim meteo uvjetima. Masovni turizam i svi popratni sudionici oko turizma i s putnicima s kruzera su izmakli kontroli te zagorčavaju život stanovnicima Grada te slobodno mogu napisati da je došlo do nesnošljivog života u Gradu – ističe Batričević.
-Grupa Dubrovnik nekad se uglavnom bavi poviješću Grada te imamo dosta kvalitetnih objava s točnošću podataka od preko 95 posto. Mi u grupi učimo povijest, ponavljamo ono što već znamo, a dio slika budi emocije starije generacije koji se ponovo prisjećaju svoje mladosti. Grupa je imala 44 stručna i zabavna druženja u koje su bili pozvani na zidu grupe svi članovi. Prvih dana nakon otvaranja smo posjetili Soko Grad, otkrili smo sugrađanima akumulacijsko jezero i branu Kočište kod Orašca, prvi smo se organizirano spuštili pod vodstvom povjesničara Ivana Viđena u Bizantsku katedralu koja mijenja povijest Grada za 150-200 godina, spuštili smo se u Kriptu ispod Muzičke škole, posjetili ljevaonicu topova i zvona ispod tvrđave Minčete. Također smo se u travnju prošle godine spuštili u Đurovića špilju koja se nalazi ispod stajne piste aerodroma i špilju Šipun pod stručnim vodstvom, a te špilje će još dugo biti nedostupne za javnost. Kruna naših zabava su bile pet tradicionalnih druženja uz Buca & Srđana i Vukana gdje smo imali muziku koja je trajala punih 6 sati bez prekida te nas je bilo i do 200 uzvanika s tim da je ovo peto druženje zbog Korone bilo limitirano po stožeru na 50 uzvanika – istaknuo je dalje te napomenuo kako je Grad Dubrovnik povjerio ovoj grupi da budu nosioci izložbe za obilježavanje 600 godina od postavljanja Orlanda.
-Postavili smo prvu slikovnu izložbu u povijesti Grada unutar zidina na otvorenom i to na 57 slikovnih strata s temom Orlanda i to na južnim fasadama zgrada na Stradunu. Teško je i nabrojiti koliko smo još imali stručnih i zabavnih druženja kao što su posjeti izložbama, predstavljanja monografija koje su teme naše grupe, obilasci Primorja, Župe, Konavala itd. Zadnja naša aktivnost je bila podjela 210 CD-ova ženske dalmatinske klape FA Lindo. Grupa Dubrovnik nekad ima samo 2712 članova (odbili smo preko 20.000 zahtijeva za ulazak) jer smo išli na kvalitet članstva, a ne na masovnost što se pokazalo ispravnim) te nam je čak 80 posto članova aktivno u radu. Statistika koju nam fejs računa piše da dnevno postavljamo oko 12 objava što znači da postavljamo 360 objava mjesečno. Ja moje objave postavljam iz svoje osobne kolekcije jer sam kolekcionar kartolina i starih fotografija te ih posjedujem – zapisao je administrator lvo Batričević.

Naslovna fotografija: Grupa u obilasku UŠLS u pratnji Ivana Viđena

Pročitajte još

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist

Novi zanimljivi tjedan u CDMO-u!

Dulist