Zanimljivosti

5 sastojaka koji će izbrisati kalorije i masnoće iz hrane

shutterstock 59165050

Želite li u svoju prehranu uvesti važne promjene nikako ne preskačite slatke male izmjene.

Naime, recepti za svaki kolač uvriježeno sadrže sastojke koji slove kao loši i nezdravi, poput bijelog brašna, šećera i rafiniranog ulja, a koje lako mogu zamijeniti puno zdravije namirnice koje neće poremetiti uspješnost kolača. Donosimo pet pametnih zamjena za osnovne sastojke u slatkim receptima.

1. Ulje zamijenite umakom od jabuka
– Kod pripreme tijesta za kolače, ulje i maslac smatraju se osnovnim sastojcima. Međutim, njih možete zamijeniti zdravijom alternativom bez kompromitiranja okusa ili konzistencije. Koristite jabuke. Kuhajte nekoliko jabuka u vodi, dodajte malo šećera, limunova soka i cimeta i pustite da odstoje na vatri do pola sata. Kad se jabuke skuhaju, smjesu usitnite štapnim mikserom i spremite u hermetički zatvorenu posudu. Pripremljeni ‘umak od jabuka’ zamijenit će maslac i ulje u vašem kolaču, što je idealno ako ste na dijeti.

2. Umjesto bijelog koristite brašno od cjelovitih žitarica
– Bijelo brašno najbolje je potpuno zamijeniti tamnijim, od cjelovitih žitarica. Ukoliko ste sumnjičavi prema uspješnosti kolača sa zamjenskim zdravijim brašnom u početku eksperimentirajte. Bijelo brašno tako postepeno možete zamijeniti prvo trećinom , pa polovicom navedene mjere u receptu. Puno zrnato brašno obiluje vlaknima, mineralima i vitaminima, imajte na umu da prilikom dodavanja primjerice raženog integralnog brašna treba povećati količinu tekućine u kolaču.

3. Med i suho voće umjesto šećera
– Prepun kalorija s nimalo hranjivih tvari bijeli šećer je zlobnik zdravlja kojeg i u receptima možete lako eliminirati. U receptima koji sadrže orašaste plodove šećer je poželjno zamijeniti medom. U kremama koristite ječmeni ili rižin slad imajući na umu kako su ova prirodna sladila blažeg okusa. Slatkoću možete postići i dodavanjem usitnjenog sušenog voća poput grožđica, datulja ili suhih smokava. Spomenuto voće obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima.

4. Rogač umjesto čokolade
– Rogač najvjernije oponaša izgled i okus čokolade, dok njegova vlakna pektin i lignin reguliraju probavu. Osim toga kakao je alergen pa i u ovom slučaju uskače rogač kao poželjna alternativa. Dok kakao ima gorak okus rogač obiluje prirodnim voćnim šećerom zbog čega je u startu smanjuje i dodavanje šećera. Omjer u kolačima je mjerica kakaa zamijenjena s dvije mjere rogača i prepolovljena količina šećera, dok za one hrabrije se preporuča potpuno izostavljanje šećera.

5. Bademovo umjesto kravljeg punomasnog mlijeka
– Bademovo mlijeko za razliku od kravljeg ne sadrži zasićene masne kiseline i kolesterol, a dobro poznati vrijednosti badema poput Omega 3 i Omega 6 masti, magnezija, visoke koncentracije kalcija i vitamina E definitivno su bolja zamjena od industrijski obrađenog kravljeg mlijeka. Kako bi bili što sigurniji u zdraviju učinak bademovog mlijeka sami ga možete napraviti kod kuće. U receptima ga koristite u jednakoj količini koja je naznačena za inače kravlje mlijeko.

Izvor: Zadovoljna.hr

Pročitajte još

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist

Novi zanimljivi tjedan u CDMO-u!

Dulist