Grad

45. GODINA UNESCO-OVE BAŠTINE U GRADU U subotu otkrivanje simbola na Pilama!

unesco

U prostorijama Društva prijatelja dubrovačke starine, jutros su zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Vedran Kosović predstavili program središnje proslave Godine UNESCO-ove svjetske baštine u Dubrovniku.

-Program UNESCO-ove godine trajati će do kraja kalendarske godine, a ono što je bitno je da smo kroz ovaj program na lijepi naslijeđen način pokušali kroz obljetničku, 45. godinu, obuhvatiti različitosti kulture naših stanovnika. Različite razine organizacija kako bi dobili kvalitetu programa u kojem smo uspjeli. Željeli smo poslati poruku da je dubrovačka baština živa baština i da su je prigrlile sve generacije naših stanovnika – rekla je zamjenica Tepšić te dodala kako se upis Dubrovnika na UNESCO-ovu listu dogodio 26. listopada 1979. godine, a upravo na taj datum će biti Dan otvorenih vrata baštinskih institucija Grada.
-Mi jesmo grad UNESCO-a, ali nigdje to nismo imali istaknuto. A 26. listopada u 10:30 sati će se dogoditi otkrivanje simbola UNESCO-ove baštine na Pilama i Pločama. Uspjeli smo dobiti sve potrebne dozvole, izraditi i postaviti znakove zahvaljujući potpori Konzervatorskog odjela Dubrovnik i Ministarstva kulture. Otkrit ćemo ga svečano na Pilama – zaključila je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Banner 300x250 DU 1

Nakon zamjenice, prisutnim medijima obratio se i predsjednik prijatelja dubrovačke starine Vedran Kosović.
-Priča je počela od početka kada smo Gradu predstavili ideju da bi Društvo htjelo organizirati jednu međunarodnu konferenciju. Smatramo da je, osim samog posla obnove i prezentacije baštine, naš zadatak javnom prostru otvarati teme o kojima treba razgovarati da Društvo sazre. Gradu smo prezentirali ideju i jako brzo smo to uklopili u program i organizirali sve – istaknuo je Kosović i dodao kako je Društvo iznimno ponosno na ovu suradnju.
-Što se tiče same konferencije, ono što je bitno je da dolazi do promjene u načinu štićenja prostora. Sad će Prostorno-planska dokumentacija uzeti puno veću ulogu štićenih prostora, morat će bit izrađena puno detaljnije. Činjenica je da tu nedostaje prakse, a upravo ova Konferencija će imati radionice kojima će cilj biti obrazovati ljude i vidjeti neku europsku praksu iz nekih drugih gradova, tako da svi skupa pokušamo doprinijeti da se prostor štiti – kazao je predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Vedran Kosović.

Pročitajte još

Zatvara se promet zbog autoslaloma na Mirinovu

Dulist

[FOTO] Obnovljeno je dječje igralište na Batali

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist