Aktualno

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

vijece 12

Čak 400 tisuća stanova je prazno nije potrošen ni jedan kilovat, kako je rekao ministar Branko Bačić. Gorući problem, ne samo Grada, već i cijele Hrvatske je stambeno pitanje. Opće je poznato, obzirom na cijene, da si mladi i obitelji ne mogu priuštiti nekretninu. Vlada trenutno radi na novom planu po tom pitanju, a više o tome rekao je ministar Bačić nakon dodjele ugovora koje je održano u petak u vijećnici Grada Dubrovnika.

-Najavio sam predstavljanje, na Vladi je, Nacionalnog plana stambene politike koji će biti donesen do kraja godine. Strategija mora proći javno savjetovanje, jasno biti suglašena na razini Vlade i Ministarstava, na interdisciplinarni dokument kojega ćemo uskladiti sa svim resornim ministarstvima. Ta Stambena strategija je jedno od stupova demografske digitalizacije RH. Mi s tim planom želimo našim mladima sugrađanima učiniti stanovanje priuštivim. U ovom trenutku, s obzirom na rast cijena nekretnina, a onda i rast najamnina, gotovo je nemoguće u gradovima priuštivo stanovanje mladima s obzirom na cijene koje se podižu. Mi ćemo jednim miksom, složenim i sveobuhvatnim pristupom, u kojemu će biti više mjera i poluga, nastojati podijeliti na tržište veliki broj stanova kako bi onda podizanjem tih broja stambenih jedinica došlo do smanjena ili cijene stana ili najamnina – rekao je Bačić.

Potom se osvrnuo na pitanje hoće li država subvencionirati dio stanarine.

-S obzirom da u ovom trenutku, prema podacima hrvatske poljoprivrede, Hrvatska ima 400 tisuće praznih stanova. Pitanje je, je li potrebno graditi nove stanove ili tih 400 tisća stanova dignuti na tržište i na taj način kratkom roku omogućiti nove stambene jedinice. Ako krenemo u novu stanogradnju za izgraditi 4, 5 tisuća stanova u RH treba vremena. A ovaj dio kad već postoji nešto što je izgrađeno, možete vrlo brzo podijeliti na tržište. Razmišljamo o tome da ti prazni stanovi, koji su prazni od 2022., u kojima jedan kilovat nije potrošen, da se sistemom posebnih poreza i subvencija podijeli na tržište – kazao je i dodao: Još nismo predstavili Plan, ako bi do te subvencije došlo, onda bi došla na strani ponude a ne potražnje. Kad vi povećavate i dajete subvencije na strani potražnje onda to može podignuti cijenu najma, ali to nije slučaj jer ide na stranu ponude. Pričekajte malo – zaključio je ministar Branko Bačić.

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist

NOVI PROSVJED Dođite i podržite obitelj Đerek

Dulist