Zanimljivosti

24 SATA ZA GOSPODINA Uzinić: Budemo li samo govorili, a ne slušali postat ćemo nijemi

molitva crkva uzinic 120315 25

Molitvena akcija opće Crkve „24 sata za Gospodina“ u Dubrovačkoj biskupiji završila je u četvrtak, 12. ožujka, nakon neprekinuta 24 sata molitve, euharistijskim slavljem koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

S biskupom je u crkvi Male braće u Dubrovniku suslavilo dvadesetak svećenika, a crkva je i ove večeri bila prepuna vjernika među kojima je bio veliki broj mladih koji se svakog četvrtka navečer okupljaju na misu za mlade.
Tumačeći poruku misnih čitanja biskup Uzinić je u propovijedi govorio o zloduhu gluhoće, koji nas sprječava da čujemo i poslušamo Božju Riječ i zloduhu nijemosti, koji nas sprječava govoriti o Bogu onima koje susrećemo.
„Mi smo 24 sata bili u druženju s Gospodinom. Ta 24 sata su bila naša prigoda da se oslobodimo zloduha gluhoće,“ rekao je biskup. Bili smo tu da bismo čuli što nam Gospodina ima reći, a onda i da bismo ga poslušali. U ta 24 sata Gospodin nam je progovorio o svojoj bezgraničnoj ljubavi, kojoj jedina granica može biti naša slobodna volja kojom ne želimo na tu njegovu ljubav odgovoriti svojom ljubavlju.
Biskup je izrazio uvjerenje da se u ova 24 sata, koja su zajednička biskupiji i Gradu, dogodilo to da su mnogi čuli Gospodinovu poruku. Nije dovoljno samo biti 24 sata u euharistijskoj prisutnosti Gospodina, kazao je biskup, nego je potrebno izići u sve naše satove, sve naše dane, naš život i ne biti nijem nego postati svjedokom onoga što smo čuli svima koje susrećemo.
„Jesmo li nakon ova 24 sata spremni prenijeti Gospodina i njegovu Riječ po svojoj riječi u naša 24 sata svakog dana? Jesmo li spremni ukloniti nijemost koja nas blokira da govorimo o Bogu, da ga slavimo, svjedočimo, da ga se ne sramimo? Da on bude onaj koji će po nama razbijati gluhoću i nijemost ovog svijeta u kojem živimo. Naš svijet je gluh za Božju Riječ i nijem za poruku ljubavi. Mi koji smo čuli tu poruku moramo biti sposobni govoriti o toj poruci, moramo postati proroci te poruke u svijetu i vremenu u kojem živimo. Inače će se dogoditi raskorak između onoga što smo čuli i što govorimo, raskorak između onoga što živimo i onoga što svjedočimo,“ rekao je dubrovački biskup. Prestanemo li Božju Riječ koju smo čuli izgovarati, postat ćemo nijemi. Budemo li samo govorili, a ne slušali – postat ćemo i gluhi i nijemi. Potrebno je zato i slušati i govoriti.
Neka nam Gospodin bude blizu i u ostalim satima našeg života kako bi to što smo mi čuli – mogli i drugi čuti i njemu se približiti, zaključio je biskup.
Prije mise biskup Uzinić je u molitvi pred Presvetim Oltarskim Sakramentom zahvalio Bogu na svima koji su sudjelovali u ovoj prvoj 24-satnoj molitvi u biskupiji, kao i na onima koji su željeli predvoditi molitvene sate, ali nije bilo dovoljno sati. U večernjim satima prije mise bilo je pokorničko bogoslužje i pjevana je svečana Večernja, a svećenici su bili na raspolaganju za sakrament pomirenja svima koji su se željeli ispovjediti i pomiriti s Bogom.
Molitvu „24 sata za Gospodina“, na koju je papa Franjo pozvao cijelu Crkvu, organiziralo je biskupijsko Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju.

Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist

Novi zanimljivi tjedan u CDMO-u!

Dulist