Zanimljivosti

200 posto više Hrvata odselilo u Njemačku

kuferi selidba

Useljavanje u Njemačku u prošloj je godini bilo 20 posto više u odnosu na 2013. U prvih šest mjeseci 2014. u zemlju uselilo 667 tisuća ljudi, među kojima i 21 tisuća Hrvata. 

Razlog tomu je, između ostalog, što je početkom 2014. ukinuta sedmogodišnja prijelazna ograničenja EU-a za rumunjske i bugarske državljane. Od 667 tisuća pristiglih u Njemačku u lanjskom prvom polugodištu, najviše je Rumunja, 98 tisuća, piše agencija dpa. Slijede Poljaci s 96 tisuća i Bugari s 38 tisuća imigranata u Njemačku.

HRT piše da se u istom razdoblju u Njemačku uselila 21 tisuća Hrvata ili 202 posto više u odnosu na prvih šest mjeseci 2013. godine.

Prema državnom zavodu za statistiku, ovo je četvrta godina za redom da raste broj useljenika u Njemačku pa su vodeći političari u zemlji počeli raspravljati o mogućoj reviziji zakona o useljavanju.

Istovremeno, u prvih šest mjeseci iz Njemačke se iselilo 427 tisuća ljudi. Podaci o useljavanju i iseljavanju blisko su povezani jer mnogi dolaze u Njemačku u potrazi za poslom ili azilom, pa za nekoliko mjeseci odlaze ako im se planovi izjalove.

Osim europskih, Njemačka je vrlo privlačna i izvan europskim useljenicima. Tako je oko 200 tisuća useljenika u Njemačku stiglo je izvan Europe. Veliki je porast zabilježen u dolasku izbjeglica iz Sirije, kojih je u prvom polugodištu prošle godine bilo 22 tisuće, što je 242 posto više nego godinu prije. Također broj tražitelja azila dosegnuo je razinu nezabilježenu od početka 90-ih godina. Prošle je godine azil zatražilo ukupno 202.834 ljudi, 60 posto više nego u 2013.

Izvor: Liderpress.hr 

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist