DuList IN

[2. DIO] DULIST U KENNEDY SPACE CENTRU Vežite se, polijećemo! Destinacija Mars

nikola djurasovic space center 1 1

Nakon uzbuđenja s lansiranja satelita, vrijeme je bilo za obilazak. Dosta zanimljivih ‘predmeta’ se može vidjeti na otvorenom prostoru, ali idemo zaviriti malo u ‘unutrašnjost’ svemira. Ispred nas je jedna od zgrada na kojoj piše velikim naslov ‘Gateway’, u slobodnom prijevodu vrata, pro­laz…

Sami ulaz i nije baš nešto impre­sivan. Kao da ulazite u neku zgradu u Dvorima Lapad – ništa posebno. Ali kad otvorite vrata, zastaje dah… Pomalo zamračen prostor iz kojeg izra­nja svo blještavilo američkog ponosa. Pomišljam u sebi: ‘Ovi Ameri su baš majstori iznenađenja i vauuu efekta’. S desne strane se nalazi maketa Saturna V koji je bio uključen u program Arte­misa koji bi trebao prema najavama završiti 2025. samim iskrcajem ljudi na Mjesec. Idemo dalje u unutrašnjost svemirskih stanica i samog života u svemiru.

Okruženi smo velikim brojem simulatora koji se aktiviraju pokretom ruku ili nogu, samo je potrebno stati na određenu točku, a tu je i sustav koji nam prikazuje kako se astronauti hrane dok lebde bespućem svemira.

 

nikola djurasovic space center 31
Kako astronauti idu na WC!
nikola djurasovic space center 1
Gdje astronauti spavaju naglavačke
nikola djurasovic space center 28
Kako izgleda dnevni obrok jednog astronauta

Ajme sad će me izvrtit’
Dolazimo do Boeing CST Starliner kapsule koja se može iskoristiti do deset puta kod spuštanja astronauta iz svemira, a pored te kapsule nalazi se Cargon Dragon koji je bio dio prvog komercijalnog leta Space X-a u svemir u lipnju 2021. godine. Penjemo se na drugi kat gdje neonskim slovima piše DEPARTURE. Knedla u grlu. Daje se na izbor nekoliko opcija gdje se možete zaputiti… Crveni Planet, Saturn, Mars pa se ti sad odluči… Simulacija… Ajme sad će me izvrtit’, pomislio sam…

Odabirem Crveni planet… Oso­blje nas usmjerava… Prolazimo kroz mračni hodnik i nakon nekog vre­mena smo pred ulazom u svemirski brod. Šest je sjedalica, nije ugodno. Sli­jedi upozorenje: ‘Nije dozvoljeno sni­manje’, tako da ostajemo uskraćeni za fotke. Malo zbunjeni dobivamo upute: ‘Ne mičite se, vežite pojas oko sebe, čvr­šće, ugodno se smjestite’.

nikola djurasovic space center 6
Space Shuttle Tunnel Adap­ter Truss Assembly (TATA) ako astrona­uti moraju zatvarati vrata manualno
nikola djurasovic space center 30
Boeing CST-100 STARLINER CAPSULE

Već mi je u glavi kako sam se našao na nekakvoj Lara Croft dizalica-spuštalici iz zabav­nih parkova, a tko god me poznaje, zna kako nisam baš ljubitelj tih adrenalin­skih zabava gdje ti dođe slabo. Ali, već smo sjeli i nema odustajanja (prizna­jem, malo mi se stisl’o). Pogledavam oko sebe, u grupi su i dvije ženske… Ne mogu sad izaći. Instruktor daje upute: ‘Vežite se dobro, ne mičite se! Polijećemo!’.

nikola djurasovic space center 18
Prototip vpzila s kojim se planira vožnja po Mjesecu 2025. godine

Neopisiv osjećaj
Crveni planete evo nas… Prvo te malo okrene, barem imaš taj osjećaj. Ekran se miče, idemo sa sjedalima naprijed, ulazimo u komoru za ispaljivanje, vrti nas prema gore i onda slijedi ispaljiva­nje. Dobro je! Super je osjećaj jer pro­lazimo kroz nekakvu cijev koja para kao da je crvotočina. Osjećaj motora iza nas daje neki adrenalinski feeling… U svemiru smo… Lebdimo.

nikola djurasovic space center 4
Hubble replika najvećeg teleskopa na svijetu

Meteori su oko nas, malo mičem glavu da ih izbjegnem… Sve je u redu, nisam ozli­jeđen! Javlja se glas: ‘Uskoro dolazimo do destinacije’. Dok lebdiš oko planeta iz kratera puše vrući zrak, diže kosu (ja nemam taj problem). Dok letimo svemirom, dobivamo puno infor­macija o drugim planetama i našem sustavu… Osjećaj – neopisiv! I slijedi povratak. Slijećemo! Dobro je, nije bilo strašno. Preporuka: Ako ikad posjetite ovaj centar, nemojte propu­stiti ovu simulaciju.

Odjavljujem se iz NASA centra.

Mission completed!

Piše / Foto Nikola Đurasović

Pročitajte još

IZAŠAO JE TRAILER Pogledajte kako su Kupari i Trsteno izgledali u filma ‘Lee’

Dulist

Pogledajte bogat glazbeni program ovog vikenda!

Dulist

Pogledajte što vas očekuje u novom kino tjednom programu!

Dulist