Zanimljivosti

18. studenog – Dan sjećanja na žrtve Vukovara

vukovar svijece3203 1

Danas se diljem Hrvatske obilježava Dan sjećanja na žrtve Vukovara u spomen na stradanje u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. godine.

U bitki za Vukovar, po podacima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. Ubijena su ili poginula 1.624 branitelja i civila te ranjeno njih 1.219. Bitka je počela 25. kolovoza kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar. Opkoljeni grad branilo je oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. Po procjenama vukovarske bolnice, tijekom agresije i okupacije Vukovara ubijeno je ili poginulo oko 3.600 branitelja i civila. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7.000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće osoba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu još je 310 osoba s vukovarskog područja.

U spomen na vukovarsku tragediju u Domovinskom ratu, odlukom Hrvatskoga sabora 18. studenoga obilježava se kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Toga dana građani Hrvatske prisjećaju se žrtava Vukovara za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a 19. studenoga stradanja hrvatskih branitelja i civila vukovarske gradske četvrti Borova naselja.
Prisjećanje na vukovarsku tragediju završit će 20. studenoga komemorativnim skupom u negdašnjemu zarobljeničkom logoru na vukovarskom Veleprometu te odavanjem počasti žrtvama s Ovčare.

Dubrovačko-neretvanska županija i ove godine organizira obilježavanje Spomen dana na žrtvu Vukovara, pod nazivom "I u mom gradu Vukovar svijetli".
 
Tako će se u 18 sati u dubrovačkoj Katedrali slaviti Sveta misa za duše poginulih Vukovaraca. Po završetku Svete mise građani i učenici srednjih i osnovnih škola zapalit će svijeće na Stradunu i duž pločnika Vukovarske ulice. U vremenu od 18 do 18 sati I 30 minuta ugasit će se gradska rasvjeta na Stradunu i u Vukovarskoj ulici te će se u trajanju navedenih pola sata zaustaviti promet u Vukovarskoj kao izraz  poštovanja prema žrtvi Vukovara i pijeteta prema svim poginulim Vukovarcima.

 
 
 
 

Pročitajte još

[FOTO] AKCIJA ČIŠĆENJA U Uvali Lapad izvučeno čak 300 kg otpada

Dulist

PRIJAVITE SE! Nacionalni park Mljet organizira natječaj za najbolju fotografiju!

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1951. Rođen jedan od ravnatelja glazbenog programa Igara, proslavljeni dirigent Vjekoslav Šutej

Dulist