Kultura

10 najuspješnijih naslova Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku

MixCollage 22 Dec 2023 04 44 PM 555

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku omogućio je prigodni božićni popust na sve knjige u web knjižari kako biste svojim najbližima ponudili najljepša izdanja našega Grada. U nastavku donosimo njihovih 10 najuspješnijih naslova!

NA POČETKU BIJAŠE HRID, autorica Slavica Stojan

Na pocetku bijase hrid

Povijest našeg Grada od nastanka do propasti Republike, popraćena fantastičnim ilustracijama, knjiga je koju svaka obitelj treba imati u svojoj kolekciji i odličan je poklon za sve one koji Grad drže svojim. Nastala je na temelju opsežne literature i dugogodišnjeg istraživačkog i književnog iskustva autorice teksta. Ona sugestivno vodi čitatelja kroz sve epohe i kroz sve uspone i padove u povijesti Grada. Tekst prate ilustracije Ninoslava Kunca koje oslikavaju povijesne portrete i rezimiraju događaje iz prošlosti Republike na duhovit i satiričan način, a često se približavaju izričaju stripa.

PRIPOVIJESTI O GRADU, autorica Nada Skatolini

Pripovijesti o Gradu

Pripovijesti o Gradu zbirka je priča o Dubrovniku 20. stoljeća, ali je i dalje potpuno suvremena i zbog toga vrlo tražena. Prikazuje Grad u njegovom razvoju, društvenim, trgovačkim, socijalnim i političkim promjenama, a nadasve svakodnevnim običajima koji su ostavili najviše traga u životu ljudi. Tlocrt Dubrovnika s legendom koja čitatelja vodi po nekadašnjim trgovinama, ljekarnama, kavanama, prilog s fotografijama i slikama iz vremena u pričama te kazalo imena čine knjigu prohodnom i za ne-Dubrovčana, a tekst stvarnim i živim.

OTOK NA KOJEM CVJETAJU LIMUNI, Vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu, autorica Mara Marić

M. Maric naslovnica WEB

Knjiga donosi do sada nepoznate podatke o vrtovima koje je austrijski nadvojvoda Maksimilijan Habsburški, kasnije car Maksimilijan I. Meksički, dao urediti na otoku Lokrumu u drugoj polovici 19. stoljeća. Ovo djelo u izdanju Sveučilišta u Dubrovniku i Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku pruža znanstveno utemeljene podatke koji mogu poslužiti kao podloga pri izradi projektne dokumentacije za obnovu Maksimilijanovih lokrumskih vrtova, ali i u daljnje interpretativne svrhe. Knjiga je opremljena brojnom ilustrativnom građom iz vremena, kao i suvremenim umjetničkim fotografijama otoka Lokruma.

DUBROVNIK – MOJ GRAD, autor Luko Paljetak

Dubrovnik Moj Grad

Monografija grada u kojoj se prožimaju i nadopunjuju dva osebujna umjetnička rukopisa – esejistički tekstovi i fragmenti nostalgičnih reminiscencija akademika Luka Paljetka i crno-bijele fotografije Nenada Gattina (snimljene u drugoj polovini 20. stoljeća), a koji svjedoče o neprolaznoj ljepoti Dubrovnika.

SRETNA LJUBAV, autorica Wisława Szymborske, prev. Pero Mioč

Prelijepo džepno izdanje iz biblioteke Psyche zbirka je pjesama poljske pjesnikinje Wisławe Szymborske. U književnost, kao pjesnikinja, debitirala je 1945. godine na stranicama Poljskog dnevnika u Krakowu, a svoj raznovrstan i bogat književni rad zaslužila je brojne poljske i međunarodnih nagrade i priznanja te je 1996. dobila Nobelovu nagradu za književnost. Uz ciklus izabranih pjesama ‘Sretna ljubav’ objavljen je i njen esej ‘Pjesnik i svijet’ te, u opširnom pogovoru, ‘Okvir za polifoniju’ Pera Mioča te bilješke o pjesnikinji i prevoditelju.

IVAN GUNDULIĆ, slikovnica, autorica Slavica Stojan

ivan gundulic korica

U nizu slikovnica koje je do sada objavio Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku ističe se ona o Ivanu Gunduliću (1589.-1638.), toj izuzetnoj osobnosti koja se početkom 17. st. pojavila na hrvatskom književnom obzoru u Dubrovniku i dala cjelovit i poseban otisak cijeloj hrvatskoj književnoj produkciji do današnjeg dana. Slikovnica nije samo nizanje Gundulićevih biografskih podataka ni tumačenje sadržaja i poruka njegovih najvećih djela, već je to priča o Gundulićevu izuzetnom i nažalost, kratkom životu kroz koji se prepliću protagonisti, teme i sadržaji njegovih djela.

ZGODE I NEZGODE MAROJICE KABOGE, slikovnica. Autorica Vesna Miović

Marojica Caboga junak je domovinske povijesti, premda su njegovi mladenački dani bili obilježeni dogodovštinama koje se nisu mogle opravdati mladenačkim nestašlucima. Katastrofa Velike trešnje 1667. godine, koju je dočekao u tamnici smještenoj u dubini Kneževa dvora i samim je čudom preživio, a za njegovo oslobađanje pod gomilom kamenja plaćeno je pedeset dukata, učinila je od Marojice neumornog borca za pravdu i slobodu koji je u srušenom i opustošenom Gradu počeo uvoditi red i zakon. Prešutno amnestiran od svojih grijeha, Marojica je i nakon oporavka domovine nastavio hrabro djelovati za njezinu dobrobit kao poklisar harača u najtežoj krizi političkih odnosa Dubrovačke Republike s Osmanskim carstvom. Upoznajte ga!

CVIJETA ZUZORIĆ, slikovnica. Autorica Slavica Stojan

Slikovnica za djecu mlađeg školskog uzrasta na temu poznatih ličnosti iz povijesti grada Dubrovnika upoznaje nas sa životom dubrovačke pjesnikinje i plemkinje Cvijete Zuzorić. Svojom zanosnom ljepotom i zagonetnim životom oduvijek je privlačila književnike, a njoj u čast čak je i najznamenitiji talijanski pjesnik 16. stoljeća, Torquato Tasso napisao tri soneta i pet madrigala. Knjigu je ilustracijama obogatio slikar Ivan Vitez.

DUBROVAČKI KOLURI, ur. Antun Ćosić

Dubrovacki koluri

Knjiga memoarskih zapisa Dubrovački koluri dubrovačkoga novinara i publicista Antuna Stražičića (1864-1921), donosi kroniku političkih zbivanja u Dubrovniku od kraja sedamdesetih do kraja devedesetih godina 19. stoljeća. Autor piše iz perspektive nekadašnjega oduševljenoga pripadnika, a potom renegata Dubrovačke omladine, radikalnoga krila skupine dubrovačkih Srba katolika koji su igrali značajnu ulogu u političkome životu Grada u to doba. Tako pred nama oživljavaju dubrovački artiđani i pučani, vlastela i seljaci, popovi i fratri, dobročinitelji, fakini i karocijeri, oriđinali i političari, profesori i trgovci, svijet Place i pokrajnjih ulica, butiga, betula i tovjerni. Otkriva nam se balzakovski teatar političkih strasti, bogatstva i siromaštva, pazaranja, festa, fraja i funerala. Ovo je djelo, uz Bersine Dubrovačke slike i prilike, zasigurno je najzanimljivija memoarska i autobiografska proza o dubrovačkom svijetu i njegovim ljudima potkraj 19. stoljeća.

ČASOPIS DUBROVNIK

Dubrovnik 1 2 2023 naslovnica

I za kraj, ali ne i najmanje važno! Svojim prepoznatljivim konceptom časopis za književnost i znanost Dubrovnik nudi uvijek zanimljivo štivo s prinosima tridesetak suradnika – autora čije radove objavljujemo u redovitim rubrikama ‘Baština’, ‘Ogledi’, ‘Spomenar’, ‘Osvrti’, ‘Album’ te na prigodnim tematskim stranicama.

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist