AktualnoUrednički izbor

10 kajaka 60 tisuća eura godišnje. Detektivi će prodavati sladoled!

plaze 2

Iako nas svega nekoliko dana dijeli od 1. srpnja, dio dubrovačkih plaža i dalje će biti bez ugostiteljskih sadržaja, ali i ležaljki i suncobrana. Razlog tome leži u činjenici kako još uvijek nisu dodijeljene dozvole za obavljanje gospodarskih djelatnosti na pomorskom dobru, a o rezultatima natječaja, raspisanog još 8. travnja, raspravljat će gradski vijećnici na sjednici Gradskog vijeća krajem ovog tjedna. Sjednica će se, naime, održati kroz dva dana, zbog opsežnog dnevnog reda, a na njemu je čak 134 odluka koje se tiču upravo dozvola na pomorskom dobru. No, natječaji za dobar dio plaža moraju se ponoviti jer su pristigle ponude ili nepotpune ili ne udovoljavaju uvjetima natječaja. Tako će se ponoviti čak 73 natječaja, dok se za dio lokacija nitko nije javio pa će se i ti natječaji ponoviti! Dozvole ne uključuju samo ležaljke i suncobrane te opremu za zabavu i rekreaciju, već se odnose i na obavljanje ugostiteljskih djelatnosti, ali i na dodjelu taraca ispred ugostiteljskih objekata. Tako je dio ugostitelja za sad ostao bez taraca ispred svojih objekata. Primjerice, Kasar, Ankora i La Rocca u Zatonu, ali i Port 22 na Komardi te Casa u Uvali Lapad. Osim toga, mališani se ovog ljeta neće moći zabavljati ispred Moby Dicka na dječji igračkama na automat, jer je jedina pristigla ponuda bila nepotpuna, a isti je vlasnik ostao i bez objekta za prodaju suvenira, također zbog nepotpune ponude.

plaze 1

Nema šanka na Dančama
Ni Vaterpolo udruga Danče nije uspjela dobiti dozvolu za šank na otvorenom te rashladni uređaj za prodaju pića i sladoleda na Dančama, a razlog tome su nepotpune ponude. Zanimljivo, na dva se natječaja javila i Udruga Divlja liga Vaterpolo na čijem je čelu Igor Legaz. Udruga se tako prijavila na natječaj za mikrolokaciju ‘Importanne Resort’ za 22 ležaljke i 23 suncobrana. No njena ponuda se nije razmatrala jer nije registrirana za djelatnost za koju je podnijela ponudu. Ista stvar Legazu se dogodila i na mikrolokaciji Uvala Sumartin, gdje se dozvola dodjeljivala za obrazovanje i podučavanje u području sporta i rekreacije. Tu je dozvolu dobio pak turistički obrt Vjetar Nika Kmetovića za godišnju naknadu od 800 eura.
Od sedam dozvola za plažu Mandrač, izdat će se za sad samo dvije. Za sve ostale se natječaj ponavlja zbog neispunjenja natječajnih uvjeta. Ako gradski vijećnici potvrde odluku, 25 ležaljki i 25 suncobrana na istočnom dijelu plaže držat će Ragusa Infinity j.d.o.o. za godišnju naknadu u iznosu od 6.125 eura. Pet komada opreme za rekreaciju i sport kao što je daska za jedrenje, kanu, kajak, pedalina, itd. na zapadnom dijelu držat će pak Scriptus d.o.o. za 3.010 eura godišnje.

Jedna tvrtka – 50 kajaka u Pilama
Najveću pažnju kod pregledavanja mnogobrojnih prijedloga odluka dostavljenih gradskim vijećnicima privukle su nam ponude za kajake ispod parka u Pilama, njih ukupno 100. Točnije, dodjeljivalo se 10 dozvola za po 10 kajaka. Visina godišnje naknade za 10 kajaka ‘popela’ se i na gotovo 60 tisuća eura! Čak 50 kajaka (pet dozvola za po 10 kajaka) na ovoj lokaciji trebala bi dobiti tvrtka Stari feral, koja će za njih ukupno morati izdvojiti iznos nešto veći od 271 tisuća eura godišnje.
Inače, za ove kajake javljale su se manje-više iste tvrtke, a zanimljivo je kako se za svih deset dozvola javila i tvrtka Old City, no prošla je na samoj jednoj poziciji te bila najpovoljniji ponuditelj za deset kajaka. Kod ostalih devet, nije udovoljila uvjetima natječaja, odnosno nije priložen dokaz o vlasništvu ukupnog broja sredstava! Dvadeset kajaka dobio je obrt Adventure Dalmatia po cijeni od ukupno 92 tisuće eura, a preostalih 20 pripalo je Dubrovnik fun toursu j.d.o.o. za godišnju naknadu od ukupno 90 tisuća eura. Osim toga, obrt Adventure Dalmatia najpovoljniji je ponuditelj i za pet kajaka na području Sv. Jakov (Plaža Orsula), izvan granica koncesioniranog područja. Njih će, ako odluku podrži Gradsko vijeće, dobiti za 19.100 eura godišnje naknade.

plaze 3

Slovenci bi i ležaljke i sladolede
Zanimljivo je spomenuti i kako se za dozvole na dubrovačkim plažama natjecala slovenska tvrtka Hudolin d.o.o. u vlasništvu Filipa Rešetareviča. Javila se na nekoliko natječaja, ali na ni jednom nije prošla. Tako su im bile lokaciji Importanne Resort, ali i ispred Adriatica, Hotela Vis1 te Bellevuea. Uz to, na području Visa 1 htjeli su dobiti i rashladni uređaj za piće i sladoled (2 komada). No sve te njihove ponude bile su nepotpune. Također, atraktivna lokacija bila im je i Mala buža. Tamo su pokušali dobiti dozvolu za šank na otvorenom s taracom. Na taj su natjezanimljive ležaljke i suncobrani na čaj, naime, pristigle četiri ponude i to redom Zajedničkog trgovačkog obrta Bard, tvrtke Event point iz Zagreba, Dubrovnik Royal Transfera te stanovitog Hudolina. Sve ponude su redom bile nepotpune pa se natječaj ponavlja. Kad je pak riječ o rashladnom uređaju za sladoled (tri komada) na Maloj Buži, najpovoljniju ponudu dao je Event point s godišnjom naknadom od 3.900 eura. I tu se javio Hudolin, no opet s nepotpunom ponudom. I Velika Buža će za sad ostati bez šanka s taracom. Tu su bila tri ponuditelja, Trgovina Buža, Sirius intelligence iz Zagreba te Event point, koji je na kraju odustao od ponude. Preostale dvije ponude nisu bile potpune. No, posjetitelji će se ipak donekle moći osvježiti na Velikoj Buži, ali samo sladoledom jer je tri komada rashladnih uređaja za 69 tisuća kuna godišnje dobila detektivska agencija Sirius intelligence iz Zagreba.
Iza nje stoji bivši obavještajac Mario Furlan. Njegovo ime se u medijima spominjalo u kontekstu afere ‘Admin’. S druge strane, slovenska tvrtka Hudolin trenutno je u blokadi, ukupno 26 dana u ovoj godini, do zaključenja ovog teksta u utorak, 25. lipnja.
Naravno, sve odluke o odabiru najpovoljnijih ponuda moraju potvrditi i gradski vijećnici. Budući da je na ovu temu javno već ranije progovarao nezavisni vijećnik Maro Kristić, pitali smo ga za komentar ususret raspravi.
Kristić: Napravljena je šteta destinaciji
— Ogromna je reputacijska šteta napravljena destinaciji s odugovlačenjem, ali očito i loše pripremljenim temeljima za raspisivanje samog natječaja. Činjenica je da jedan veliki dio ponude na pomorskom dobru ove godine uopće neće biti u opticaju, a u općenitom nedostatku turističkih sadržaja i ponude, to je bio jedan od najvažnijih dijelova i sadržaja koji privlače i koji su atrakcija za turiste. Ovo je zaista jedna loša poruka koju šaljemo. Premda, jedan dio krivnje ide na samu državu koja je zakasnila s donošenjem Uredbe, ali očito smo mi vrlo nespretno i nepripremljeno reagirali i definitivno, kako god bude, nije dobro – smatra Maro Kristić.
— Čini mi se da će i dobar dio lokacija za koje će se dodijeliti dozvole, biti predmet velike pravne nesigurnosti i pitanje je hoće li sama ta odluka u konačnici, zbog velikog broja onih koji će prigovoriti i koristiti neke pravne lijekove, opstati. Mislim da ćemo imati trakavicu koja će trajati dugo, dugo – rekao je dalje gradski vijećnik.
Na pitanje očekuje li dakle žalbe, odgovora odlučno: ‘Očekujem sigurno.’
— Mislim da neće biti atraktivnije lokacije na kojoj neće uslijediti žalba. I po onim prijedlozima odluka koje su nam priložene kao vijećnicima, vidim da je Povjerenstvo dosta, po mom osobnom mišljenju, napravilo veliki broj propusta. Očekujem tu puno problema – ističe dalje gradski vijećnik Kristić.
Pitali smo i hoće li žalbe odgoditi izvršenje odluka, odnosno potpisivanje ugovora.
— To je najveći i najproblematičniji dio same odluke jer u samom tekstu natječaja je napisano da svaki ponuditelj ima pravo korištenja drugostupanjskog pravnog lijeka, a to je žalba Ministarstvu turizma. Međutim, ovdje Grad očito, kako se ne bi odgađalo izvršenje, odnosno kako se ne bi čekao pravorijek Ministarstva, preskače taj drugostupanjski pravni lijek i upućuje ponuditelje odmah na pokretanje upravnog spora, što je nezakonito i neutemeljeno. Mislim da i sama pravna praksa pokazuje na brojnim slučajevima da su takve odluke, u kojima su se pravni lijekovi preskakali, padale. Grad to nekako pravda kroz mišljenje koje im je dostavilo Ministarstvo turizma, ali Ministarstvo turizma nije ovlašteno tumačiti zakon na taj način, a znamo da mišljenje nije obvezujuće. Prema tome, očekujem puno problema – zaključio je.
Nije želio detaljnije govoriti o propustima Povjerenstva.
— Na tu temu ću imati dosta toga za reći na Gradskom vijeću – dodao je za kraj.

 


Šunj bez dva šanka
Lokacija i popratnih odluka je više od stotinu pa ćemo izdvojiti još samo Plažu Šunj. Tamo je trebalo dodijeliti šest dozvola, za ležaljke i suncobrane te dva šanka na otvorenom. No odabrani su najpovolj­niji ponuditelji za njih samo dvije i to za po 300 komada ležaljki i suncobrana. Natječaji za dozvole za dva šanka na otvorenom se ponavljaju, baš kao i dva za po 100 komada suncobrana i ležaljki.

Pročitajte još

VEČERAS ‘Koncert pod svijećama’ u crkvi Sv. Jeronima u Slanome

Dulist

Ovo su nove cijene cestarina u Hrvatskoj

Dulist

Sveučilište u Dubrovniku postaje član EUNICoast Alijanse

Dulist