Crna kronika

Vićan i Besjedica krivi, ostali oslobođeni

Pero Vićan i Ivo Besjedica osuđeni su na kaznu zatvora od 10 mjeseci uz rok kušnje od tri godine. Ostali optuženici, Antun i Antoan Kralj te Pero Miloglav su oslobođeni.

Vićan i Besjedica osuđeni su zbog zloporabe u pretvorbi tvrtke Dubrovačko primorje i nezakonitom upisu vlasništva nad zemljištem Vrtovi Sunca u Orašcu. Sud ih tereti da su nezakonitim djelima ostvarili su korist od 151 milijuna kuna. Sudsko vijeće sutkinje Koraljke Bumči odlučilo je također da Dubrovačko primorje državi mora vratiti 63 milijuna kuna. 

Podsjetimo, suđenje dvojici dubrovačkih sudaca Peru Miloglavu i Ivu Besjedici, te trojici poduzetnika Antunu i Antoanu Kralju te Peru Vićanu počelo je još 14. travnja 2010. godine, i to pred Županijskim sudom u Zagrebu.

Besjedica i Pero Miloglav te trojica dubrovačkih poduzetnika Pero Vićan, Antun i Antoan Kralj sjeli su tada na optuženičku klupu zbog navodnih zloporaba u pretvorbi tvrtke Dubrovačko primorje i nezakonitog upisa vlasništva nad zemljištem Vrtovi Sunca u Orašcu, vrijednom više od 151 milijuna kuna.

Dvojicu bivših visokih dubrovačkih sudačkih dužnosnika Besjedicu i Miloglava USKOK je, podsjetimo, teretio za zloporabe položaja i ovlasti, a trojicu poduzetnika za poticanje na te zloporabe.

Besjedica je optužen da je kao zemljišnoknjižni sudac na Vićanov zahtjev u kolovozu 1998. u korist njegove tvrtke Dubrovačko primorje upisao pravo vlasništva na 151.000 četvornih metara zemljišta koje u pretvorbi nije ušlo u vrijednost društvenog kapitala. Na taj je način, tvrdio je u optužnici USKOK, na štetu Hrvatskoga fonda za privatizaciju (HFP) Vićanu nezakonito pribavio gotovo 137 milijuna kuna.

Besjedica i Miloglav optuženi su pak da su 2007., na poticaj vlasnika građevinske tvrtke Konel Antuna i njegova sina Antoana Kralja, zlorabili položaj kako bi s Vrtova Sunca skinuli blokadu vezanu uz zabilježbu spora te tako tvrtki Dubrovački vrtovi Sunca omogućili dizanje hipotekarnog kredita od 120 milijuna eura. Od tog kredita tvrtka Konel naplatila je 12 milijuna kuna za radove izvedene u Vrtovima Sunca.

Navodne nezakonitosti vezane uz Vrtove Sunca USKOK je otkrio istražujući slučaj nazvan Pet zvjezdica.

Inače, za istragu protiv Besjedice i Miloglava prvotno je bio mjerodavan Županijski sud u Splitu, no ona je premještena u Zagreb zbog prijateljskih odnosa Miloglava s više splitskih sudaca još iz doba kada su zajedno radili na bivšem vojnom sudu.

Pročitajte još

PROMETNA NESREĆA NA IZLAZU IZ GRADA Sudarila se dva vozila, jedna osoba ozlijeđena

Dulist

PREDAN PRITVORSKOM NADZORNIKU Zapalio Metkovcu automobil i prijetio mu smrću

Dulist

Protiv liječnika OB Dubrovnik koji je prijetio kolegi podignuta kaznena prijava

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija