Aktualno

BUTKOVIĆ U OBILASKU RADOVA Stonska obilaznica gotova do 1. travnja

BUTKOVIĆ U OBILASKU RADOVA Stonska obilaznica gotova do 1. travnja

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je ovog četvrtka radove u sklopu izgradnje obilaznice Stona, završne faze projekta ‘Cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom. Planirani završetak ove posljednje dionice, ukupne duljine nešto manje od osam kilometara, je oko prije Uskrsa. S rokovima je bio konkretniji predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić koji je rekao kako će sve biti gotovo do 1. travnja.
-Vjerujem da će, nakon završetka radova, procedura tehničkog pregleda i svega onoga što treba napraviti prije samog otvaranja i puštanja u promet posljednje dionice, biti na vrijeme i kako treba – rekao je Butković ističući kako će su u posljednju fazu uključiti i Ministarstvo graditeljstva i državne imovine.
– Time će ovaj projekt biti završen. To je jedan od najvažnijih projekata i najvećih infrastrukturnih projekata danas u Hrvatskoj. On je obilježio prve godine članstva Hrvatske u Europskoj uniji – rekao je te naglasio kako se nastavlja s čitavim nizom cestovnih projekata kao što su brza cesta do Zračne luke, obilaznica Orebića.
-Čitav je niz projekata u završnoj fazi u dokumentacijskom smislu. No, neće se sve moći financirati iz EU fondova, ali ćemo ih gledati financirati kroz proračun Hrvatskih cesta, ali i kroz međunarodne kreditne institucije da s nekim povoljnim zajmom pokušamo to realizirati u idućem razdoblju – dodao je.
Upitan je i što je s autocestom do Dubrovnika.
-I ona je u pripremnoj fazi. To je veliki projekt. Znate da su nekad postojale i dozvole i dokumentacija je bila spremna, ali sve je to isteklo i na vrijeme se nije realiziralo pa smo morali ponovno krenuti u izradu svih tih dokumenata i studija. Hrvatske autoceste uspješno vode taj projekt iako smo imali dugo vremena žalbe, koje su frustrirajuće i dugačke. No, Hrvatske autoceste vode taj postupak prema svome kraju, odnosno prema građevinskoj dozvoli, a onda moramo sjesti i vidjeti kako to financijski realizirati. To će biti najveći izazov budući da je vrijednost tog projekta po nekim procjenama koje imamo oko milijardu, milijardu i pol eura. To su velika sredstva. Tu će trebati pametno vidjeti kako to financijski zaokružiti – rekao je Buković.
-Ova dionica duljine 7,9 km je manja od ostalih, ali je vrlo kompleksna jer ima pet objekata, dva tunela, Supavica i Polakovica, most Ston i dva podvožnjaka. Svi objekti su u visokoj fazi gotovosti izuzev tunela Supava – rekao je Škorić te istaknuo kako će radovi biti završeni na vrijeme. Napomenuo je kako s obzirom na okolnosti i sanje na tržištu možemo biti zadovoljni rokovima, na koje je trag ostavila i pandemija Covida i rat u Ukrajini.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist