Aktualno

PREKINIMO ŠUTNJU! ‘Danas, pitala bih ga mogu li i ja njega malo ‘na živo’ zašiti’?

PREKINIMO ŠUTNJU! 'Danas, pitala bih ga mogu li i ja njega malo 'na živo' zašiti'?

– Odlučile smo ponovo prekinuti šutnju. Svaki tjedan primamo priče žena o tome kako im je ‘na živo’ rađena kiretaža, pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili im je šivana međica nakon poroda. Dapače, postupci se nad ženama izvode bez ikakvog objašnjenja o tome da taj postupak boli i da imaju opciju anestezije – istaknuli su iz Udruge RODA putem svoje akcije ‘Prekinimo šutnju’ i poručili ‘Dosta je više’.

Naime, cijela se Hrvatska digla na noge nakon što je Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić podijelila potresno iskustvo s hitne gdje joj je kiretaža nakon spontanog pobačaja odrađena bez anestezije.

Svojim je hrabrim istupom i ispričanim iskustvom pokrenula ‘lavinu’ komentara po pitanju ove (tabu) teme, i to najviše na društvenim mrežama, ali je i potaknula brojne žene na dijeljenje svojih traumtičnih iskustava.

Pomozite poslati glasnu i jasnu poruku – na komadu papira napišite vaše iskustvo, posljedice koje je na vas ostavilo, navedite medicinsku ustanovu u kojoj se to dogodilo, godinu te označite #PrekinimoŠutnju. Fotografirajte papir i pošaljite sliku mailom na daniela@roda.hr.

-Fotografije koje stignu do ponedjeljka u 8 sati nosimo u Ministarstvo zdravstva isti dan – poručili su iz Udruge.

Ako imate vlastitu priču o traumatičnom iskustvu, možete ju podijeliti i s nama info@dulist.hr. Anonimnost je zagarantirana!

Izvor: Facebook/Screenshot: Udruga RODA – Roditelji u akciji

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist